Πολιτική|12.11.2021 07:15

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και η επόμενη μέρα… τρομάζει

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σχεδόν ένα μήνα πριν τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών  στο Κίνημα Αλλαγής και η Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη!

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Όλοι εναντίον όλων

Σε πρωταγωνιστή εξελίσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έβαλε τις πρώτες φωτιές (και βέβαια δεν πρόκειται να σταματήσει ειδικά μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις), την στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου «παίζει» το δικό του παιχνίδι, κυρίως σε ότι αφορά την τηλεμαχία. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να κρατάει αποστάσεις, αφού δεν θέλει να εμπλακεί σε μια (δύσκολη) μάχη. Προς ώρας δείχνει να παρατηρεί τους συνυποψηφίους του, κοιτάζοντας κυρίως την «προεκλογική» του διαδρομή.

Την ίδια ώρα, όμως, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο διεξάγεται μια «μάχη» που είχε ξεκινήσει λίγο μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Και βέβαια έχει αρκετό παρασκήνιο. Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν εκείνος που ήθελε να «ορίσει» ως πρόεδρο τον Βασίλη Κεγκέρογλου, κίνηση η οποία δεν του βγήκε, εντούτοις φρόντισε να «ελέγχει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε κεντρικό επίπεδο. Τουλάχιστον αυτή να μην αντίκειται στις δικές του πολιτικές θέσεις. Αυτό έγινε εμφανές στη χθεσινή συνεδρίαση για τους Ποινικούς Κώδικες, όπου η ΚΟ αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» (μια προφανώς μεσοβέζικη – συμβιβαστική λύση), την στιγμή που η πλευρά Λοβέρδου ήθελε το Κίνημα Αλλαγής να πει «ναι». Μάλιστα, προς αποφυγήν οποιουδήποτε λάθους ο εισηγητής (που ψηφίζει εάν δεν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία) άλλαξε δύο(!) φορές. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιτροπών ήταν η Ν. Γιαννακοπούλου (που στηρίζει τον Λοβέρδο), στη συνέχεια ο (ουδέτερος) Ιλχάν Αχμέτ, ενώ στην ψηφοφορία βρέθηκε ο κ. Μουλκιώτης (που εμφανίζεται να γέρνει προς την πλευρά Παπανδρέου). Και κάπως έτσι το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «παρών». Αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι αυτοί που κοιτούν περισσότερο την επόμενη ημέρα. Το βασικό ερώτημα είναι πως θα μπορέσουν να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη ο Α. Λοβέρδος, ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Γ. Παπανδρέου, όποιος και αν τελικά είναι ο νικητής. Ειδικά ο πρώτος σε σχέση με τους άλλους δύο, έχει δομικές πολιτικές διαφορές…

Κόντρα και για την τηλεμαχία

Την ίδια ώρα, το «πολεμικό» κλίμα συνεχίστηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για το περιβόητο debate. Το ζήτημα, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του κόμματος, είναι ότι ούτε για απλά πράγματα δεν υπάρχει η στοιχειώδης συνεννόηση καθώς δύσκολα εις εκ των υποψηφίων κάνει πίσω εύκολα. Με άλλα λόγια, θέλουν να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου να μην δίνονται απαντήσεις μονόλεπτες αλλά να υπάρχει διεξοδική ανάλυση και ο Ανδρέας Λοβέρδος επιμένει να είναι πιο σύντομο και… τηλεοπτικό το προϊόν, όπως ήταν το debate του 2017.

Εκλογές ΚΙΝΑΛΚΙΝΑΛΠαύλος ΓερουλάνοςΠΑΣΟΚΠαύλος ΧρηστίδηςΚίνημα ΑλλαγήςΓιώργος ΠαπανδρέουΧάρης ΚαστανίδηςΑνδρέας Λοβέρδος