Πολιτική|12.11.2021 12:10

Βουλή - Εξεταστική: Με κόντρες ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ένταση με το «καλημέρα» επικράτησε στη Βουλή όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης ζήτησε να τοποθετηθούν τα κόμματα εάν θέλουν τη διεύρυνση την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον λόγο άμεσα πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης υπογραμμίζοντας ότι είναι μόνo εκτός ουσίας η πρόταση που κάνει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας «γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει συγκεκριμένη θέση προκαθορισμένη και δε γίνεται σε καμία περίπτωση να διαφοροποιηθεί».

«Τι κρύβεται όπως πίσω απ αυτά που άκουσα από το Θεοχάρη; Δύο συμπεράσματα: Το πρώτο ότι δεν πιστεύει στο ρόλο που έδωσε τη δυνατότητα στην μειοψηφία να αποφασίζει την σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής. Γιατί αν πίστευαν σε αυτή τη διαδικασία δεν θα προέβαινε σε αυτές τις συνταγματικές αστήρικτές απόψεις που διατυπώνετε και σήμερα. Δεύτερο συμπέρασμα: Αν υπήρχαν στοιχεία και αν η Ν.Δ. είχε πράγματι κατά νου να ψηφίσει την σύσταση μιας τέτοιας εξεταστικής θα το είχε ήδη κάνει», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η πρόταση της ΝΔ γίνεται επειδή βρίσκεται σε άμυνα και δεν μπορεί να εξηγήσει όλα αυτά που θα ακουστούν! Ξεκαθάρισε, δε, ότι η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει το χρόνο διερεύνησης, αλλά «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό κυρίως γιατί έχει πάρει αυτές τις αποφάσεις που συνιστούν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ναι μεν συμφώνησε στη διεύρυνση, ωστόσο κατήγγειλε τη σπουδή της κυβέρνησης. «Εμείς από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε αυτή η πρόταση βάλαμε θέμα ότι πρέπει να πάει και πιο πίσω και όχι από το 2015 αλλά από το 2011. Φυσικά στην πράξη αυτή θέση που είπαμε απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα στην πράξη και όχι στα λόγια. Δεν εμπλεκόμαστε σε αυτή τη συζήτηση σήμερα. Κατά τη γνώμη μας δεν έχει νόημα αυτή η αντεπίθεση της Nέας Δημοκρατίας σήμερα είναι για λόγους εντυπωσιασμού εμείς πάντως πολιτικά είμαστε σταθεροί στο να πάει και πιο πίσω», σημείωσε.

Στην ίδια γραμμή ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας. Ειδικότερα χαρακτήρισε υποκριτικό το αίτημα της ΝΔ. «Το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνατε γραπτώς και πιο επίσημα για να έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε. Εκτός εάν είστε σε αναζήτηση κάποιου άλλοθι πείτε αναζητώ κάποιο άλλοθι για να μην υπερ ψηφίσω την σημερινή πρόταση», σημείωσε.
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης. Όπως είπε τέτοιες πρακτικές προσβάλλουν τις λειτουργίες του κοινοβουλίου. «Είναι μια πολιτική πρόταση που προσπαθεί να αφαιρέσει τη δυνατότητα από την αντιπολίτευση την δεύτερη ευκαιρία που της έδινε για να κάνει η αντιπολίτευση μία εξεταστική. Αυτά τα πράγματα κύριε Θεοχάρη είναι αστεο δυστυχώς. Ελάτε στην επιτροπή να πείτε τη γνώμη σας και να διευρύνεται την περίοδο εξέτασης», υποστήριξε. «Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι σήμερα η κίνηση της νέας Δημοκρατίας είναι κίνηση εντυπωσιασμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει», προσέθεσε η Φ. Μπακαδήμα (ΜεΡΑ25).

Απαντώντας ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η παρέμβαση του δικαιώθηκε από το σύνολο των τοποθετήσεων. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον κ. Σκανδαλίδη του συνέστησε να διαβάσει ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ (με την οποία συμφωνεί με τη διεύρυνση), με τον βουλευτή του κόμματος αν αντιδρά έντονα. «Καταλαβαίνω ότι πονάει η συζήτηση», είπε και συμπέρανε ότι φάνηκε η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χάρης ΘεοχάρηςΘανάσης ΠαφίληςΒουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάννης Ραγκούσης