Πολιτική|19.11.2021 07:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά περισσότερα και πιο ουσιαστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Βούλα Κεχαγιά

Κι άλλα μέτρα, άμεσα και ουσιαστικά, για την διαχείριση της πανδημίας αξιώνει από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον πρωθυπουργό να αλλάξει στρατηγική αλλά και τον υπουργό Υγείας ως απαραίτητη συνθήκη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Εκτός, «εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί ή δεν θέλει, τότε ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουν ότι ακόμη και τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίστηκαν υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της δήλωσης που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα κάνει μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα, αφού δύο ημέρες πριν από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός διέψευδε τα περί λήψης μέτρων και αυστριακού μοντέλου «αδειάζοντας» ακόμη και τους ίδιους τους υπουργούς του.

«Όσο παραμένει υπουργός Υγείας ένας άνθρωπος (Θ. Πλεύρης) που πριν από λίγους μήνες δήλωνε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν είναι κατανοητό ότι τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέροντας μάλιστα την πρότασή του για ορισμού ενός υπουργού «κύρους και αποδοχής». Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει και πριν από έναν χρόνο μιλώντας για ορισμό υπουργού κοινής αποδοχής προτείνοντας την κυρία Αθηνά Λινού.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την ευθύνη για την αποτυχία αντιμετώπιση της πανδημίας έχει ακέραια ο κ. Μητσοτάκης γιατί εδώ και δύο χρόνια την αντιμετωπίζει με «διαγγέλματα αυτοθαυμασμού» γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να πείσει με τις λίστες Πέτσα «παρά μόνο να φτιάξει καθεστώς» και γιατί δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και τα Σώματα Ασφαλείας. Καυτηρίασε δε το γεγονός πως χθες εξήγγειλε αυτό που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως τροπολογία και η ΝΔ την καταψήφισε δηλαδή να γίνει υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε ορθό μέτρο την θεσμοθέτηση της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση για τους άνω των 60, κάλεσε ωστόσο τον πρωθυπουργό να αλλάξει άμεσα τη ρητορική του αποσύροντας τις δηλώσεις περί δήθεν πανδημίας των ανεμβολίαστων «γιατί αυτό είναι επικίνδυνο και δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού» στους εμβολιασμένους που νοσούν επίσης.

Παρέθεσε επίσης σειρά προτάσεων/μέτρων καλώντας τον πρωθυπουργό να τα εφαρμόσει άμεσα:

  • Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων
  • Πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο,
  • Κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας φροντίδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για μία εκστρατεία εμβολιασμού πόρτα-πόρτα
  • Εμβολιασμό στα Σώματα ασφαλείας και τον Στρατό καθώς “είναι αδιανόητο να σού ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός”
  • Θεσμοθέτηση μαζικών δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους
  • Ακύρωση της μείωσης των δαπανών υγείας για το 2022 την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει μαζί με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών
  • Ακύρωση των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων και προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • Άμεση αύξηση του στόλου των λεωφορείων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακόμη και με επιτάξεις οχημάτων, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια και εγκατάσταση ειδικών συστημάτων εξαερισμού σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού όπως στο Μετρό.
  • Επαναφορά της τηλεργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα πέραν της εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου.
Κορονοϊόςνέα μέτραΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας