Πολιτική|21.11.2021 16:10

Τουρκία: Νέα πυρά ηγεσίας κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στο Twitter καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, κάνοντας λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση της ελληνικής ακτοφυλακής. «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλτούν μοιράστηκε και ένα βίντεο στο λογαριασμό του με φερόμενες προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής να βυθίσει ένα σκάφος με παράτυπους μετανάστες.

«Η θλιβερή εικόνα της προσφυγικής πολιτικής της Ελλάδας... Ούτε μυαλό ούτε συνείδηση... Δυστυχώς, ο δυτικός κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπούν μπροστά σε αυτή τη στάση της Ελλάδας. Αυτό είναι ντροπή για την ανθρωπότητα».

Τσελίκ: Η Ελλάδα οδηγεί τους ανθρώπους στον θάνατο

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι οδηγεί τους ανθρώπους στον θάνατο κι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ παρακολουθεί.

Στο μήνυμά του στο Twitter έγραψε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις έσπρωξαν το σκάφος των μεταναστών, το τρύπησαν, και οδηγούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους στο θάνατο. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στο ΝΑΤΟ. Κι η ΕΕ απλά παρακολουθεί… Χωρίς την τουρκική ακτοφυλακή, αυτοί οι άνθρωποι θα πέθαιναν», ενώ πρόσθεσε ότι «ο κόσμος πρέπει να σταματήσει αυτή την ανήθικη σκληρότητα. Οι ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Τους περνούν χειροπέδες και τους αφήνουν να πεθάνουν. Ο πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα μεταφέρει αυτά τα στοιχεία σε αξιωματούχους της ΕΕ. Λένε ότι ‘εμείς δεν έχουμε ιδέα’. Μα όλα αυτά μεταδίδονται στην τηλεόραση».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε βίντεο με μετανάστες που τραβήχτηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες και παρουσιάζει την «απάνθρωπη» πρακτική που εφαρμόζει η ελληνική ακτοφυλακή, σπρώχνοντας βάρκες με παράτυπους μετανάστες προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σε κάποια πλάνα φαίνεται το προσωπικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής να ανεβαίνει σε σκάφος μεταναστών και να το σπρώχνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στο βίντεο φαίνεται επίσης πώς σκάφη του λιμενικού της Ελλάδας άλλαζαν την πορεία του σκάφους μεταναστών με επικίνδυνους ελιγμούς, χτυπούσαν τους μετανάστες με ρόπαλα και επιχειρούσαν να βυθίσουν το σκάφος. Στο βίντεο φαίνεται επίσης άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής να ανοίγουν πυρ στον αέρα ή/και να πυροβολούν γύρω από το σκάφος.

Ομέρ ΤσελίκμεταναστευτικόΤουρκία