Πολιτική|28.01.2019 22:22

Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τον σεξουαλικό προσανατολισμό

Κατερίνα Τζαβάρα

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφεται στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης όσον αφορά στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπάρξει στο νέο Σύνταγμα ρητή αναφορά στην προστασία δικαιωμάτων που απορρέουν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η ΝΔ, όπως εξήγησε ο εισηγητής της Κωνσταντίνος Τασούλας, θεωρεί ότι το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού καλύπτεται με βάση όσα προβλέπονται από το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Ωστόσο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως πολλά διεθνή κείμενα κατοχυρώνουν το δικαίωμα στον σεξουαλικό προσανατολισμό επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι βρίσκεται ανάμεσα στους τομείς διακινδύνευσης το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού». Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας επισημαίνοντας ωστόσο πως η πρόταση «καταλήγει κενό γράμμα όσο δεν υπάρχουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων».

ΣΥΡΙΖΑσεξουαλικός προσανατολισμόςΝΔ