Πολιτική|22.11.2021 07:05

Νέα μέτρα: Οι διαφορετικές «ταχύτητες» για τους ανεμβολίαστους και η ευρωπαϊκή απειλή του lockdown

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Μπλόκα» στους ανεμβολίαστους μπαίνουν από σήμερα σε ισχύ καθώς αρχίζει η εφαρμογή των νέων μέτρων, με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων σε μια προσπάθεια να σωθούν τα Χριστούγεννα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς να ληφθούν ωστόσο μέτρα που θα οδηγήσουν σε «διασωλήνωση» την οικονομία.

Κορονοϊός: Τάση σταθεροποίησης

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως καταγράφεται μια τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο  είναι εξαιρετικά πρώιμο να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα. Άλλωστε δεν έχει ανακοπεί η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας και μέσα σε μια εβδομάδα περισσότεροι  από 500 άνθρωποι  έχασαν τη ζωή τους.

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας νέας  καραντίνας και στόχος είναι τα όποια μέτρα λαμβάνονται να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την οικονομική και κοινωνική ζωή των εμβολιασμένων. Ωστόσο το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη  (Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία κ.α.) βάζουν σε εφαρμογή  πρόσθετους περιορισμούς   για την πανδημία, ενώ η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που επιστρέφει στο lockdown.

«Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Β.Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης /Αδ.  Γεωργιάδη. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο μεγάλες ομάδες : τους ανεμβολίαστους με στόχο να κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία και στους άνω των 60 προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση και να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους. «Δίνουμε μία διττή μάχη, πρώτης και τρίτης δόσης εμβολίου, προκειμένου να ανακόψουμε την πανδημία» σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στο ethnos.gr

Διαφορετικές ταχύτητες για τους ανεμβολίαστους

Ένα διαφορετικό πλέγμα μέτρων μπαίνει σήμερα σε εφαρμογή για τους ενήλικες, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ειδικότερα «κλείνουν» οι πόρτες εισόδου και σε άλλες κλειστές αίθουσες πέραν της εστίασης και συγκεκριμένα σε  σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια.

Πάντως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid). Το ίδιο ισχύει και για ανοιχτούς χώρους εστίασης, αν και περίπτωση που επιδεινωθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί το μέτρο.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το  βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πρέπει να έχουν δυο τεστ την εβδομάδα. Τα τεστ αυτά (μοριακό ή rapid) γίνονται με δικά τους έξοδα.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η πολιτεία.

Τέλος σε  καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία όλοι οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται  με μάσκα και χωρίς να απαιτείται τεστ, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα (ένα άτομο ανά εννέα τ.μ.). Με μάσκα και χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ή τεστ οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι αλλαγές στο ωράριο

«Επιστρέφει» το κυλιόμενο ωράριο,  ώστε  να  αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο δημόσιο η προσέλευση θα γίνεται  σε τρία «κύματα». Όσον αφορά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα μπορούν να  είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Μηνύματα Μητσοτάκη στη Βουλή

Τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην οικονομία θα ξεδιπλώσει  σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην  Προ Ημερησίας Διατάξεως  συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης, θα σημειώσει πως  42 δισεκατομμύρια  ευρώ έχουν ήδη διατεθεί και θα στείλει μήνυμα πως η οικονομία θα μείνει ανοιχτή .

Ειδικότερα θα υπογραμμίσει πως έχει ήδη μπει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για την απορρόφηση των κραδασμών από τις διεθνείς εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο. Παράλληλα θα τονίσει πως η κυβέρνηση θα διευρύνει το δίχτυ προστασίας εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, δίνοντας έμφαση στα  μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Από το  κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζεται πως δεν θα μπουν πρόσθετοι φόροι το 2022, ενώ μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων παραμένουν σε ισχύ και την επόμενη χρόνια με αποτέλεσμα να στηρίζεται το εισόδημα των εργαζόμενων.  Για παράδειγμα παρατείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ).

Στο «καυτό» θέμα του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση μιλά για διπλή ενίσχυση  το 2022, με την πρώτη αύξηση να καταβάλλεται την 1η Ιανουαρίου (και να είναι 2%). Παράλληλα στα σκαριά είναι και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που θα αποσαφηνιστούν τη νέα χρονιά .

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει στη σημερινή του παρέμβαση ιδιαίτερη βαρύτητα στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μείωση  της ανεργίας, η αύξηση των εξαγωγών, η καλή πορεία του τουρισμού. Παράλληλα θα μιλήσει για «ανάπτυξη για όλους», δίνοντας και μια πρόγευση των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊόςlockdownΣΥΡΙΖΑνέα μέτρακυβέρνησηπανδημία