Πολιτική|22.11.2021 12:10

Live streaming η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία άνοιξε την αυλαία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια.

«Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες» υποστήριξε δε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συμμερίζεται την πρώτη άποψη, εξ ου και δεν αυξάνει τα επιτόκια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 - 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο». Τόνισε πως η ακρίβεια είναι ένα εξωγενές και πρόσκαιρο φαινόμενο με την «κυβέρνηση να απαντά αποτελεσματικά». 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση έδωσε 680 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για υγειονομικούς, συνταξιούχους και ΑμΕΑ

Τρία νέα μέτρα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία απευθύνονται προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους υγειονομικούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ειδικότερα, αυτά έχουν ως έξης: 
  • 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί που εργάζονται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή επιδόματος. Πρόκειται για ένα μέσο ποσό που αγγίζει τα 900 ευρώ και το οποίο θα τους δοθεί άμεσα μέσα στο Δεκέμβριο. «Είναι το ελάχιστο μπορούμε σήμερα από τα πολλά που του οφείλουμε δεύτερον», σημείωσε. 
  • Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας μας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα ύψους 250 € προσαυξημένο για κάθε μέλος οικογενειάς τους. « Έτσι θα δούμε μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους. Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω δεν είναι αυτό που τους αξίζει είναι όμως κάτι που αναμφίβολα», επισήμανε με νόημα.
  • Το ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία
ακρίβειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςανατιμήσειςΒουλή