Πολιτική|22.11.2021 16:52

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Τσακίσατε τη μεσαία τάξη - Δίνουμε αυτά που τους πήρατε

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη.

«Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε», τόνισε ο πρωθυπουργός και παράλληλα επανήλθε σε ό,τι συμβαίνει στην Ισπανία. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε νωρίτερα υπογραμμίσει ότι η Ισπανική κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η ανεργία της περιοχής δεν έχει μειωθεί καθόλου, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας. «Αναφερθήκατε στην Ισπανία, όμως η Ισπανία δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε. Στην Ελλάδα μειώθηκε», υπογράμμισε με νόημα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει αύξηση των τιμών, κάτι που απέδωσε και στον αποπληθωρισμό. «Προφανώς και υπάρχει αύξηση τιμών επειδή η Ελλάδα είχε έντονο αποπληθωρισμό και ως προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε : «Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει την οποιαδήποτε αύξηση τιμής. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εργοδοτικών εισφορών, ο μηδενισμός γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;».

Και εμείς και ο ελληνικός λαός είμαστε πολύ ικανοποιημένοι

Αναλυτικά, επίσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση της ΔΕΗ. Μάλιστα παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2018, επί κυβέρνησης Τσίπρα, όπου η ΔΕΗ είχε κοστολογηθεί 100 εκατομμύρια ευρώ!

«Και έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΔΕΗ. Βλέπετε αυτό το διάγραμμα; Λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε το 51%,; 200εκ. Σήμερα 1,2 δις. Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε δεσμευτεί να την παραχωρήσει. Να σημειωθεί, δε, ότι με ένταση απάντησε στα περί deal που του καταλόγισε ο Α. Τσίπρας λέγοντας τα εξής: «Ήρθατε και μας είπατε ότι κάνουμε deal, λες και δεν υπάρχει ελληνική λέξη. Φαντάζομαι εννοούσατε ότι κάνουμε δουλειές. Όταν έλλειπα, απειλήσατε τον υπουργό. Οι απειλές σε αυτήν την κυβέρνηση δεν περνάνε. Στην κυβέρνηση να πείτε ότι θέλετε αλλά όχι να απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, Εμείς ένα deal έχουμε κάνει, συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό και οι δυο πλευρές και εμείς και ο ελληνικός λαός είμαστε πολύ ικανοποιημένοι»!

«Έκρηξη Μητσοτάκη»: Εσείς μας βάλατε στα Μνημόνια- Είστε ψεύτης και θα παραμείνετε

Το θερμόμετρο στη Βουλή χτύπησε πραγματικά κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έβαλε τη χώρα στη Μνημόνια, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια εσείς καταστρέψατε την οικονομία ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρέα με τον κύριο Βαρουφάκη», είπε αρχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής να προσπαθεί να επαναφέρει την τάξη στην Ολομέλεια. Ενόσω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν από τα έδρανά τους ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε: «Καταλαβαίνω πόσο επώδυνη ήτανε η κωλοτούμπα του Ιούλη του 2015. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα και η μεσαία τάξη η οποία υπερφορολογείσατε». Και συνέχισε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις: «Αυτά σας απαντάμε κάθε φορά που μας λέτε με στόμφο πως αγωνιστήκατε».

Λίγο αργότερα ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις του Αλ. Τσίπρα για τον μηδενισμό του φόρου μεταβίβασης περιουσίας. Τον κατηγόρησε ότι διαστρέβλωσε την ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι για ποσά μέχρι 700.000 ευρώ δεν θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση κι όχι μόνο για ποσά 700.000 ευρώ, που σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είπε ο Α. Τσίπρας. «Είστε ψεύτης και ψεύτης θα παραμείνετε. Διαστρεβλώνετε κατά τέτοιο τρόπο μία πραγματική πολιτική επιλογή. τα παλιά χούγια δεν ξεχνιούνται και φοβάμαι ότι Η αντιπολίτευση δυστυχώς δε σας ωρίμασε. Και μπορεί το 2014 είχατε τον ενθουσιασμό, τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός καταγεγραμμένες συνείδηση του λαού, ο όποιος κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και έχασε τρεις εκλογές».

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήμεσαία τάξη