Πολιτική|22.11.2021 21:03

Κουτσούμπας: Μέσα από αγώνες ωριμάζει ένα μεγάλο εργατικό - λαϊκό κίνημα

Newsroom

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της δευτερολογίας του στη συζήτηση της Δευτέρας, 22 Νοεμβρίου, στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια, κατήγγειλε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για «την απαράδεκτη κατάσταση που τείνει να παγιωθεί» με τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμά τους, και την απουσία κοινοβουλευτικών ομάδων που φέρνουν εμπόδια στην ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε «και στην τραγωδία της πανδημίας που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται όπως είχατε προβλέψει, αλλά αναζωπυρώνεται, με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, με εκτόξευση των διασωληνωμένων και των θανάτων, με διαλογή ασθενών και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να καρκινοβατεί». «Αυτό που δεν υπάρχει -ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ- είναι το πολιτικό σχέδιο που θα προτάσσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας κι όχι τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών του φαρμάκου. Και επειδή δεν έχετε τέτοιο σχέδιο, καταφεύγετε στη γνωστή συνταγή της ατομικής ευθύνης και της συγκάλυψης των τεράστιων κυβερνητικών ευθυνών. Μια συνταγή που μας έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση» επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Μετέφερε την καταγγελία των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Αμαλιάδας ότι «αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες στα χωράφια και τις επιχειρήσεις στη Νέα Μανωλάδα και αλλού. Είναι πραγματικά ντροπή και εξοργιστική η κατάσταση που συνεχίζεται με την άγρια εκμετάλλευση των εργατών γης. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, τώρα!» «Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, ενώ εργάζονται κανονικά στα φραουλοχώραφα ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης, εκτεθειμένοι σε κάθε λογής ασθένειες οι ίδιοι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Ζουν σε τρώγλες από νάιλον μέσα στην λάσπη και τα κουνούπια. Η ευθύνη για το ξέσπασμα της πανδημίας ή άλλων νοσημάτων σε τέτοιες ευάλωτες κοινότητες βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Ζητούν οι ίδιοι να εμβολιαστούν και οι κρατικές αρχές αδιαφορούν» πρόσθεσε.

«Την ώρα που ο λαός μας έχει ανάγκη από καθολικό πρόγραμμα δημόσιου - δωρεάν εμβολιασμού, επιστημονικά τεκμηριωμένη εμβολιαστική εκστρατεία, με εξαντλητική, προσωποποιημένη ενημέρωση, πρόληψη και φαρμακοεπαγρύπνηση, εσείς ανακοινώσατε νέο λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «την ώρα που χρειάζεται επίταξη των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων υγείας», η κυβέρνηση δείχνει την πυγμή της σε λίγους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους αφαιρεί από υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παρέχουν,.

«Την ώρα που χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, εσείς ως κυβέρνηση, όχι μόνο δεν άρετε το μέτρο της αναστολής για τους υγειονομικούς, αλλά μετά από 3 μήνες, ανακαλύψατε τα κενά που αυτό δημιούργησε στο δημόσιο σύστημα υγείας» πρόσθεσε, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων « ο ανορθολογισμός της πολιτικής σας, υπακούει στην εξής, μία λογική: «Τί συμφέρει την οικονομία» και εμποδίζει και με αυτόν τον τρόπο έναν κόσμο που θα μπορούσε να ξεπεράσει φόβους, αναστολές και δισταγμούς».

«Και στα θολά νερά του ανορθολογισμού, που πάει χέρι - χέρι και με τις αντιθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, προσπαθείτε να ψαρέψετε όλοι σας. Και εσείς κύριοι της κυβέρνησης και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας με στοιχεία τον ελλοχεϋοντα κίνδυνο «στους σημερινούς ανεμβολίαστους να προστεθούν και οι αυξημένες ανάγκες της τρίτης δόσης, αφού θα έχει παρέλθει το εξάμηνο». «Και ενώ υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, εσείς σπεύσατε να κλείσετε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα» ανέφερε.

«Γι' αυτό και εμείς κύριε Μητσοτάκη, δεν σας ζητάμε υπουργούς και επιτροπές κοινής αποδοχής. Γιατί η δική μας αντίληψη για το τι είναι ανάγκη σήμερα, η δική μας πρόταση για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πρόνοιας, πρόληψης, για να είναι τα φάρμακα και τα εμβόλια πραγματικά κοινωνικά αγαθά, δεν έχουν τίποτε μα τίποτε κοινό με τη δική σας πολιτική.

«Τέτοιες προτάσεις μπορούν να σας κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, με τους οποίους μοιράζεστε κοινές στρατηγικές, είτε στα ζητήματα της υγείας, είτε στα ζητήματα της οικονομίας, των εργασιακών, της ακρίβειας που -πέραν όσων αναφέραμε στην πρωτολογία - η σύγκλιση αν όχι η ταύτισή σας φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση. Εκτός απ' τις κοκορομαχίες και τα μεγάλα λόγια να αγαπιόμαστε» πρόσθεσε. «Εμείς είμαστε με τους υγειονομικούς που παλεύουν με αυτοθυσία και διεκδικούν τα στοιχειώδη και που καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε καν να τους εντάξει στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Είμαστε με τους εκπαιδευτικούς, που παλεύουν ενάντια στην κατ' ευφημισμό αξιολόγησή σας, ουσιαστικά ενάντια σε ένα σχολείο που γίνεται πιο ταξικό και κοινωνικά άδικο. Είμαστε με τους διανομείς της efood. Είμαστε με τους λιμενεργάτες της Cosco και τους εργαζόμενους στις μεταφορές, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να γυρνούν από τη δουλειά τους σώοι κι αβλαβείς, ενάντια στα εργασιακά κάτεργα που φτιάξατε όλοι σας στο όνομα των εμβληματικών επενδύσεων, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Βαρουφάκη, ο οποίος μάλιστα καμάρωνε παλιότερα επειδή -λέει- έπεισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει η επένδυση της COSCO!» υπογράμμισε.

Εγκάλεσε τον Γ. Βαρουφάκη για λαθροχειρία όταν ισχυρίζεται ότι «το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ επειδή αυτή αμερικανοκρατείται»!

«Το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ απ' την πρώτη στιγμή, απ' την ιδρυτική της διακήρυξη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, επειδή είναι μια αντιδραστική ένωση καπιταλιστικών κρατών» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας. «Αυτά που κέρδισαν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους και κλάδους, δεν τους τα έδωσε ούτε τους τα χάρισε καμία κυβέρνηση, ίσα-ίσα όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν σε βάρος τους. Ας σκεφτεί λοιπόν ο καθένας και η καθεμιά, τί θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε ή να πετύχουμε, αν πολλαπλασιάζονταν σε όλη την Ελλάδα αυτές οι εστίες αντίστασης κι αγώνα, αν ηττηθούν οι λογικές της ανάθεσης και των «σωτήριων λύσεων» απ' τα πάνω.

Δεν θέλουμε άλλους σωτήρες

Αυτός, όμως, είναι κι ο δρόμος, ένας δρόμος μάχης, ευθύνης, συγκρούσεων, που μπορεί να συνοδεύεται με νίκες και κατακτήσεις για τους εργαζόμενους και το λαό και μέσα από τον οποίο θα μπορεί να ωριμάζει ένα μεγάλο δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα, ικανό να ανατρέψει το σημερινό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αλλάζουν μεν οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί, δεν αλλάζει όμως το ποιος κάνει κουμάντο. Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις. Παρότι έχει αυτή την απαράδεκτη εικόνα σήμερα η Βουλή, θεώρησα υποχρέωσή μου να τα πω αυτά για να είναι καταγραμμένα και στα πρακτικά της Βουλής» κατέληξε στην δευτερολογία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΚΕΒουλήΔημήτρης Κουτσούμπας