Πολιτική|23.11.2021 18:00

Ζεϊμπέκ: Για διαστρέβλωση των λεγόμενών του κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Μετά τον σάλο που ξέσπασε στη Βουλή, σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, για την Τουρκία, ο ίδιος απάντησε με μία ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι τα λεγόμενά του διατρεβλώθηκαν. 

Η δήλωση Ζεϊμπέκ

Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ'υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας -Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος. Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας.

Η δήλωση που πυροδότησε τις αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής για τη Θράκη την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν είναι κοσμικό κράτος σε αντίθεση με την Τουρκία. Προκειμένου μάλιστα να επιχειρηματολογήσει σχετικά έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην Τουρκία τα μαθήματα στα σχολεία δεν ξεκινούν με το Κοράνι εν αντιθέσει με την Ελλάδα όπου γίνεται η προσευχή.

« Η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος... η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Στην Τουρκία ποτέ δεν ανοίγουν τα σχολεία με το κοράνι», Είπε ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Άμεσα το λόγο πήρε ο πρόεδρος της επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επισήμανε πως ο ισχυρισμός είναι τουλάχιστον τραγικός. «Υπάρχει επικρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά υπάρχει ισχυρή και θρησκευτική και κοσμική παράδοση», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι άλλο ήθελε να πει ο συνάδελφος του και άλλο είπε.« Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος… Άλλο ήθελε να πει Ο Ζειμπέκ. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑΒουλήΤουρκίαβουλευτής