Πολιτική|24.11.2021 11:44

Κ. Μητσοτάκης για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Να επιλέξουμε τη δυνατή μας φωνή έναντι της ένοχης σιωπής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη σημασία του Εθνικού Σχεδίου κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ειδική συνεδρίασης της Βουλής.

«Θα πρέπει να επιλέξουμε την δυνατή φωνή μας έναντι της ενοχής σιωπής και αυτό κάνουμε όταν η φωνή είναι παιδική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. «Και αυτό δυστυχώς ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά. Ανήλικα παιδιά με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγοπούλα ή παιδιά τα οποία ζουν στο κοινωνικό περιθώριο. Και σοκάρει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης προέρχεται από ενήλικες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον των παιδιών που κακοποιούνται», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι μόλις το 2% των περιστατικών φτάνουν στις Αρχές.

«Η σεξουαλική βία κατά των ανήλικων είναι δυστυχώς ένα βουβό έγκλημα», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης  πρέπει να είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που θα ενοποιεί όλες τις πολιτικές για το τεράστιο αυτό θέμα.

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει ως θεμέλιο λίθο τη μηδενική ανοχή. «Η προστασία των ανήλικων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Αποτελεί μία ουσιαστική τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση η οποία εμπλουτίζει την σύγχρονη πολιτεία στο επίπεδο των δικαιωμάτων καταργεί τις ανισότητες τονώνει την συνοχή της κοινωνίας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε τρεις παρατηρήσεις:

-το σχέδιο της δράσης είναι ολιστικό

-προϋποθέτει κεντρική οργάνωση αλλά και μία ευρεία κοινωνική αποδοχή

-και τρίτον ότι αποτελεί μία ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής.

«Θα σημειώσω λοιπόν ότι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν συνολικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες. Θα σταθώ στο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων που θα ορίζει σαφώς τους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τις δικαστικές και τις διωκτικές αρχές μέχρι τους κοινωνικούς λειτουργούς», είπε και υπενθύμισε ότι ανάμεσα στις προτάσεις είναι όσοι ασχολούνται με τα παιδιά να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε ως πολιτεία ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τα παιδιά και αν έχουν υποπέσει σε συμπεριφορές που τους καθιστούν εν δυνάμει υπόπτους», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

κακοποίηση παιδιώνΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης