Πολιτική|01.12.2021 07:05

Νέα μέτρα σε … δόσεις από την κυβέρνηση - Ύστατη προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έφεραν υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Δώδεκα ημέρες μετά το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα lockdown στα Χριστούγεννα.

Έτσι όσοι δεν κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν ένα «πέναλτι» 100 ευρώ το μήνα, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ (με τα χρήματα να  πηγαίνουν σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία). Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς διαπιστώθηκε πως από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου.

Πάντως οι ανακοινώσεις για την «επέκταση» της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αιφνιδίασαν, καθώς το προηγούμενο διάστημα ήταν εμφανές πως η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε ανάλογες λύσεις. Ωστόσο «ζυγίστηκαν» τα δεδομένα και τελικά αποφασίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο, ώστε να μπει ανάχωμα στην επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας (μόνο χθες 88 άτομα έχασαν τη μάχη με τον covid). 

Με ορατό τον κίνδυνο να «ξεφύγει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας και με το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη να παίρνουν δρακόντεια μέτρα ουσιαστικά επισπεύσθηκαν οι αποφάσεις. Και αυτό παρά το ό,τι κυβερνητικά στελέχη το προηγούμενο διάστημα έκλειναν σχετικές συζητήσεις, λέγοντας πως πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Χθες ο πρωθυπουργός  μίλησε για μια απόφαση προστασίας και όχι τιμωρίας και σημείωσε την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψους των περιστάσεων. Δεδομένο είναι πως πρόκειται για μια δύσκολη - και από πολιτική σκοπιά- κίνηση, καθώς αγγίζει 520,000 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως  οι νέες ανακοινώσεις φούντωσαν εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να  κάνει λόγο για αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμμένει στην κεντρική της στρατηγική που λέει «όχι» σε μέτρα που ανατρέπουν την  ζωή των εμβολιασμένων. Με αυτή τη στρατηγική θα  πορευτεί και το επόμενο διάστημα , έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στην οικονομία.

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι χθεσινές ανακοινώσεις θα συμβάλλουν   στην αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, κάτι που είναι απαραίτητο για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα. Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 6000 ραντεβού - από πολίτες άνω των 60 ετών -που κλείστηκαν τη χθεσινή ημέρα (όταν τις προηγούμενες ημέρες ήταν περίπου 2.600 την ημέρα). 

Την ίδια στιγμή στάση αναμονής τηρείται  ως προς τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα τις επόμενες δυο εβδομάδες . Πάντως αργά  ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση εστιάζουν στη επιτάχυνση των εμβολιασμών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι αριθμοί που «έφεραν» την υποχρεωτικότητα

Μια σειρά στοιχείων έλαβε υπόψη η κυβερνητική πλευρά για να αποφασιστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες της συγκεκριμένες ηλικιακής ομάδας, ενώ  8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Αυτό που επισημαίνεται είναι πως σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία- που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα- η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα με το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες  60 και άνω να είναι στο 83%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι 657 και οι ημερήσιοι θάνατοι 92.  Ωστόσο στην Πορτογαλία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών να είναι στο 99,5% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid  είναι 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι 13. Την ίδια στιγμή στη Δανία με το ποσοστό  εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 99,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι 10.

Κόκκινος συναγερμός για τις γιορτές

Αγώνας δρόμου γίνεται για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου λόγω του χαλαρού κλίματος, που παραδοσιακά επικρατεί στην εορταστική περίοδο. Το  βάρος δίνεται στην αύξηση των τεστ για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, κυρίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρές  πιέσεις (χθες έφτασαν τους 664 οι διασωληνωμένοι).

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τις  6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για  την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.  Καμία συζήτηση δεν γίνεται για κλείσιμο σχολείων και  ανακοινώθηκε πως έχουν εξασφαλιστεί ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των μαθητών.

Πάντως ο … χορός των μέτρων δεν θα τελειώσει εδώ, καθώς αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους. Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ από δύο σε τρία την εβδομάδα  για τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Παράλληλα σε δεύτερο χρόνο μπορεί να κλείσουν τελείως οι πόρτες της εστίασης για τους ανεμβολίαστους (σήμερα με προσκόμιση αρνητικού τεστ κάθονται στους εξωτερικούς χώρους) ή να απαιτείται τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο στα καταστήματα. Ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να ξορκίζει οριζόντιες λύσεις και να εστιάζει σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

ΑΑΔΕανεμβολίαστοικυβέρνησηνέα μέτραΚυριάκος Μητσοτάκηςυποχρεωτικός εμβολιασμόςlockdown