Πολιτική|01.12.2021 11:22

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60: Μεγάλη αύξηση των ραντεβού – Ποιοι εξαιρούνται – Ποιοι πληρώνουν μισό πρόστιμο

Newsroom

Μονοπωλεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ώρες η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 με πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα αρχής γενομένης από τις 16 Ιανουαρίου σε όποιον δεν εμβολιαστεί από την εν λόγω ηλικιακή ομάδα. Ήδη κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε παρέμβαση για να υπερασπιστεί την απόφαση αυτή, ενώ αύριο, Πέμπτη αναμένεται και η εξειδίκευση του μέτρου από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στις 10:30 το πρωί. Πάντως, όπως όλα δείχνουν οι ανακοινώσεις φαίνεται πως θορύβησαν αρκετούς 60άρηδες που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού.

Μεγάλη άνοδος για τα ραντεβού πρώτης δόσης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του μέτρου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κλείστηκαν 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών. Σημειώνεται ότι ο μέσος ημερήσιος όρος ήταν 2.600 ραντεβού.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή και αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών έναντι του κορονοϊού, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, στο οποίο έχει ενταχθει και η σχετική τροπολογία. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στις 13:30.

Το εν λόγω μέτρο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου σημείωσε απαντώντας: «Όταν μιλάμε για υποχρεωτικότητα, πρέπει να έχει ένα αντίκρισμα, να έχει κάποια συγκεκριμένη κύρωση. Ακούγαμε διάφορες κατηγορίες στη λογική του εύκολου σχολιασμού χωρίς κανένας να πει με το τι θα συνδέεται αυτή η υποχρεωτικότητα. Η κυβέρνηση εξάντλησε όλη την αλυσίδα πειθούς όλο το προηγούμενο διάστημα. Κάναμε ενημερωτικές εκστρατείες, πήγαμε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Πάνω από 19.000 εμβολιάστηκαν στα σπίτια τους», είπε απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση. Ο ίδιος τόνισε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν απέτυχε. «Δεν είναι θέμα αποτυχίας, είναι ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα πίεσης για να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους». «Υπάρχει έντονο μένος προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού».

Στη Βουλή η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για τα νέα μέτρα, με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τα πρόστιμα αλλά και για το πως θα εντοπίζονται όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Έτσι, από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίζουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ σε όσους συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μάλιστα η ρύθμιση προβλέπει ότι τα πρόστιμα μπορεί να μειώνονται στα 50 ευρώ εάν πριν τα μέσα το μήνα κάποιος κλείσει ραντεβού και εμβολιαστεί. Αντίστοιχα και ο Ιανουάριος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα υπολογισθεί μισός και τα πρόστιμα θα είναι 50 ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μοιράζεται ουσιαστικά ανά 15 ημέρες. Παρότι θα επιβάλλεται κάθε μήνα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, εάν κάποιος αποφασίσει να κάνει την πρώτη δόση πριν ο μήνας φθάσει 15, θα πληρώνει μόνο 50 ευρώ και όχι 100.

Σύμφωνα με την τροπολογία, εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Πώς θα εντοπίζονται οι ανεμβολίαστοι

Για την επιβολή του διοικητικού προστίμου θα διαβιβάζονται τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, από την ΗΔΙΚΑ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.

Στη συνέχεια η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαβιβάζει τα στοιχεία του στην ΑΑΔΕ ώστε τα πρόστιμα να καταλογιστούν μέσω της εφορίας στους πολίτες που είναι άνω των 60 και δεν εμβολιάσθηκαν.

Να σημειωθεί ότι εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή  τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και  31.12.1961

υποχρεωτικός εμβολιασμόςΚορονοϊόςπρόστιμοκυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκης