Πολιτική|05.12.2021 11:48

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αυξημένη συμμετοχή – Τα μηνύματα των υποψήφιων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ψηφίζουν οι πολίτες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ
Οι πολίτες στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ
Οι πολίτες στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ
Νωρίς το πρωί μετέβη στις κάλπες και ο Ανδρέας Λοβέρδος
Με την σύζυγο και την κόρη του ψήφισε ο Παύλος Χρηστίδης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ψήφο έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους
Στις κάλπες ο υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Παπανδρέου
Μέλος της εφορευτικής επιτροπής ελέγχει τους εκλογικούς καταλόγους EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Στιγμιότυπο από τη διαδικασία της ψηφοφορίας - ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Μαζική η προσέλευση στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ - ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Μαζική η προσέλευση στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ - ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, με την προσέλευση σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να είναι αυξημένη. Όπως ανέφερε η ΕΔΕΚΑΠ, μέχρι τις 11:15, στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν 73.500 πολίτες.

Η σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισαν οι υποψήφιοι

Παράλληλα, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρεόυ

Στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης βρέθηκε λίγο μετά τις 08:00 ο Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να ψηφίσει. Σε δήλωσή του, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες. «Να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017», είπε. Επεσήμανε πως «ήρθε η ώρα να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά».

Στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων ψήφισε λίγο πριν τις 9 το πρωί ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Ο κ. Χρηστίδης προσήλθε μαζί με την κόρη και τη σύζυγό του στις κάλπες και μάλιστα προσπάθησε να ρίξει τον φάκελο με την βοήθεια της μικρής.

«Είμαι πολύ ευδιάθετος. Είναι μια ημέρα δημοκρατίας, είναι μια μέρα που ο ήλιος λάμπει, είναι μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε την Φώφη Γεννηματά χωρίς την οποία δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ. Ξημερώνει μια ημέρα αισιοδοξίας και δύναμης», δήλωσε.

«Καλώ τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις σημερινές διαδικασίες. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία μας η δημοκρατική παράσταση και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας και δύναμη ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σε ερώτηση για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία στην Κρήτη απάντησε:

«Μεγάλη η τιμή μου ότι εδώ από τη γενέτειρά μου την Κρήτη υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον, είναι μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή των πολιτών και πιστεύω ότι αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η μεγάλη πολιτική προίκα της παράταξης για την επόμενη μέρα και η σφραγίδα της ενότητας. Μιας ενότητας που έχουμε πολύ ανάγκη, μιας ενότητας που είναι και η σημαντική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά».

Μήνυμα ενότητας έστειλε από το Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου βρέθηκε για να ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Σήμερα με την ψήφο μας, με τη συμμετοχή μας μεγαλώνουμε την παράταξη. Κάνουμε ισχυρή, δυναμική παράταξη, δίνουμε ελπίδες στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της χώρας ελπίδα με πυξίδα τις αξίες μας, τις αρχές μας, θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που πράγματι με τη σημαντική δουλειά τους συνέβαλαν στις δημοκρατικές αξίες που αναδεικνύουν τη φωνή του πολίτη και μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Παύλος Γερουλάνος από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου και ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι μια υπέροχη μέρα σήμερα, ο κόσμος είναι στις κάλπες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει, και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό που φτιάξαμε αυτόν τον καιρό. Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούνε σήμερα πηγαίνετε να ψηφίσετε η Αλλαγή είσαι εσύ», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία σμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ' όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πώς ψηφίζουν απόδημοι

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος. Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Οσοι προσέλθουν να ψηφίσουν υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο. Καλό είναι να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν το συνωστισμό καθώς μέχρι να ψηφίσουν θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο.

Οι Απόδημοι σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν όσοι Ελληνες πολίτες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο . Οι πιστοποίησή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η ΕΔΕΚΑΠ έχει ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00
  • Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

Μετά το κλείσιμο της κάλπης αρχίζει η καταμέτρηση . Υπολογίζεται γύρω στις 10 το βραδυ να ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να φανεί , ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα.

Γιώργος ΠαπανδρέουΚίνημα ΑλλαγήςΠαύλος ΧρηστίδηςΠΑΣΟΚΑνδρέας ΛοβέρδοςΚΙΝΑΛΠαύλος ΓερουλάνοςΧάρης ΚαστανίδηςΕκλογές ΚΙΝΑΛ