Πολιτική|09.12.2021 18:29

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα απέρριψε την κενή ρητορική ακροαριστερού και ακροδεξιού λαϊκισμού

Newsroom

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, βίωσε από πρώτο χέρι τη διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού -και απέρριψε και τους δύο.Ύστερα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες αντιλήφθηκαν την ανάγκη για πραγματική αλλαγή, υποστηρίζοντας μία μεταρρυθμιστική ατζέντα που ήταν πατριωτική, παρά εθνικιστική». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σήμερα στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.

H πρωτοβουλία έχει στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αυταρχισμού και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Στη Σύνοδο, η οποία, λόγω της πανδημίας, διεξάγεται διαδικτυακά, συμμετείχαν 111 ηγέτες από όλο τον κόσμο. Δεν συμμετέχουν χώρες που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν αυταρχικά καθεστώτα και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής παρέμβασής του στη Σύνοδο, ανέφερε (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Η επιτυχία της κυβέρνησης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η επιτυχία της κυβέρνησης έγκειται στην ικανότητά μας να αφουγκραζόμαστε -να ακούμε τις δικαιολογημένες αιτιάσεις και ανησυχίες που τροφοδοτούσαν την οργή των πολιτών- και στη συνέχεια να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες. «Ήμασταν και παραμένουμε, λοιπόν, αποφασισμένοι να εστιάσουμε στα πραγματικά σημαντικά ζητήματα για τους πολίτες», είπε ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ζητήματα όπως οι επενδύσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. Καθώς επίσης και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα μέσω καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, τη μείωση των ανισοτήτων και έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μέσω της ψηφιοποίησης του κράτους.

«Εδώ και 2,5 χρόνια, έχουμε εργαστεί ακούραστα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διανείμουμε τα οφέλη που πηγάζουν από μία σταθερή κυβέρνηση η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Δεν επιτρέψαμε στην πανδημία να εμποδίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα μας, το πολιτικό μας πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές, περιλαμβάνοντας 170 και πλέον μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ότι η ανάπτυξης θα φτάσει στο 7%.

Κυριάκος Μητσοτάκης