Πολιτική|30.01.2019 09:09

Κεντροαριστερό προσκλητήριο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Που στοχεύει ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι ο πρώτος σαφής δείκτης σε σχέση µε το άνοιγµα της κυβέρνησης στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με την παρέµβασή του στην εκδήλωση για την «Προοδευτική Συµµαχία» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε απολύτως το στίγµα των σχεδιασµών του κυβερνώντος κόµµατος, λέγοντας επί της ουσίας ότι η προσπάθεια συγκρότησης ενός αριστερού και προοδευτικού µετώπου θα αποτυπωθεί στο ευρωψηφοδέλτιό του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαµόρφωσης µιας πλατιάς προοδευτικής συµµαχίας µε δυνάµεις και πρόσωπα που αντιλαµβάνονται την ανάγκη µιας ευρύτερης συµπόρευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας µάλιστα ότι θα έχει ξεκάθαρο µέτωπο στον εθνικισµό και την ακροδεξιά. Το Μαξίµου φαίνεται πως ξετυλίγει µε ταχύτητα το πολιτικό σχέδιο για τη διαµόρφωση µιας νέας προοδευτικής συµµαχίας. Η διάθεσή του να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κορµό µιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης δεν αποκλείεται να εκφραστεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποιες αντικαταστάσεις προσώπων που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από το σχήµα.

Η Συµφωνία των Πρεσπών έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εκδηλώσει τη διάθεσή της για µια κεντροαριστερή κατεύθυνση όχι µόνο γιατί το «Μακεδονικό» συσπείρωσε δυνάµεις και πρόσωπα που εµφανίζονται υπέρ της επίλυσης, αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση αποδεσµεύτηκε από τους ΑΝΕΛ, η παρουσία των οποίων «αλλοίωνε» το αριστερό προφίλ της.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στο Πρώτο Πρόγραµµα ακριβώς στην ανάγκη να βρεθούν και να συντονιστούν όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάµεις. Είπε ότι αυτό δεν αποτελεί ανάγκη επιβίωσης κάποιου κοµµατικού σχηµατισµού, αλλά της ίδιας της κοινωνίας, «διότι από τα µνηµόνια της περιόδου 2010-2015 κληρονοµήσαµε τεράστιες ανισότητες, τις οποίες βγαίνοντας από την κρίση µπορούν να µειώσουν µόνο προοδευτικές και αριστερές πολιτικές». Χρησιµοποίησε, δε, το παράδειγµα των Ορµπαν και Κουρτς στην Ευρώπη που διαλύουν το 8ωρο εργασίας και τις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας από την άλλη που αυξάνουν τον κατώτατο µισθό και επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις.

Πρόταση για µία επιτροπή

Σηµειωτέον ότι ο επικεφαλής της ευρωοµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, στην εκδήλωση για την Προοδευτική Συµµαχία παρόντων και στελεχών της Κεντροαριστεράς, όπως οι κ. Ραγκούσης, Μπίστης, ∆ανέλλης, Παναγιώτου, Τζουµάκας, πρότεινε τη διαµόρφωση µιας επιτροπής που θα δηµιουργήσει ένα πλαίσιο συνεννόησης ανάµεσα σε όλες τις δυνάµεις και τις προσωπικότητες που ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση του µετώπου. Θεωρητικώς το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται και στο Κίνηµα Αλλαγής.

Οµως φαίνεται πως το κυβερνών κόµµα πέφτει πάνω στον τοίχο του ΚΙΝΑΛ που πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διεµβολίσει τον κεντροαριστερό χώρο, περιορίζοντας ακόµη περισσότερο το ζωτικό περιβάλλον της Χαριλάου Τρικούπη. Η κυβέρνηση δείχνει να ενοχλείται από αυτήν την αντίληψη και µάλιστα τονίζει ότι δεν υπάρχουν «ιδιοκτήτες» ενός πολιτικού χώρου ή συγκεκριµένων ιδεολογικών καταγωγών και παραδόσεων.

«Με αυτήν την έννοια δεν επιτρέπεται κανείς να µπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση µε όρους αρχών, αξιών και ιδεών, διότι κινδυνεύουν ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Σκανδαλίδης, το ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηµατά να χάσουν τους πολίτες που τους στηρίζουν και κατά τη δική τους αντίληψη, τους ανήκουν» σχολίασε χθες ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, καυτηριάζοντας την αρνητική τους στάση απέναντι στην Συµφωνία των Πρεσπών.

Σηµειωτέον ότι το πρώτο επίσηµο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ έγινε πέρυσι τον Μάρτιο στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήµατος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη ∆ραγασάκη. Την Παρασκευή πάλι θα πραγµατοποιηθεί ακόµη µία εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης από την Πρωτοβουλία Πολιτών, µε θέµα την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάµεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, µε οµιλητές τους ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, Σπύρο ∆ανέλλη και Γιάννη Ραγκούση

ΣΥΡΙΖΑκεντροαριστερά