Πολιτική|10.12.2021 07:16

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ - «Ή με τη Δημοκρατικη Παράταξη ή με τη Δεξιά»

Βούλα Κεχαγιά

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε το βράδυ από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας: Προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον οποίο αποκάλεσε «ψεύτη με περικεφαλαία», το ΚΙΝΑΛ και τη νέα ηγεσία του που όπως είπε θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα είναι με τη Δημοκρατική Παράταξη ή τη Δεξιά και προς το εσωτερικό του κόμματός του από το οποίο ζήτησε έναν ΣΥΡΙΖΑ «ανοιχτό χωρίς face control στις πόρτες του».

Δεν παρέλειψε επίσης να προσδιορίσει τον ένα και μοναδικό πολιτικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι η δεξιά και η πολιτική της αλλά και να υπενθυμίσει τον έναν και μοναδικό στόχο του κόμματός του: «Να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν».

Αυτό σημαίνει εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βγει πρώτο κόμμα με διαφορά για να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιέγραψε για πρώτη φορά στην πορεία προς το 3ο συνέδριο το μοντέλο του κόμματος που επιθυμεί. Έκανε λόγο για ένα κόμμα «συμμετοχικό, δημοκρατικό, ένα κόμμα συλλογικό που θα αισθάνονται τα μέλη του κόμματος ότι θα είναι αυτά που συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις μαζί με την ηγεσία, ένα κόμμα δημιουργικό».

Ζήτησε να γίνει μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή όμως προειδοποίησε ότι τα στελέχη του κόμματος δεν πρέπει να εφησυχάσουν και να επαναπαυθούν καθώς «έχουμε κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα σε δύσκολες συνθήκες για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος, όμως μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Στο σημείο αυτό έστειλε μηνύματα πρωτίστως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τα στελέχη «να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε εμείς μέσα στο κόμμα η πρωτοπορία και θα μάς ακολουθεί για πάντα ο λαός, αλλά πρέπει να απευθυνθούμε στον ίδιο τον λαό».

Επί της ουσίας απέρριψε τη λογική τμήματος του κόμματος για περιορισμό της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού κι εξέπεμψε σαφές μήνυμα για ένα ανοιχτό κόμμα που δεν θα κλείνει τις πόρτες του στον λαό που θέλει να το ακολουθήσει αντιθέτως θα απευθύνεται σ’ αυτόν ζητώντας τη συμμετοχή του.

Εξ αυτού του λόγου και η αναφορά του σε ένα κόμμα ανοιχτό χωρίς face control.Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απολύτως σαφής και απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το αντιμετωπίζει ως πολιτικό αντίπαλο. Εξ ου και η αναφορά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μονάχα έναν πολιτικό αντίπαλο τη δεξιά όπως και η διευκρίνισή του ότι «έχουμε διαφορές, αλλά όχι αντιπάλους και πολιτικούς εχθρούς. Ούτε στο χώρο της αριστεράς με τα άλλα κόμματα, ούτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτε στο χώρο του κέντρου. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα».

Αυτό δεν τον εμπόδισε πάντως να διερωτηθεί εάν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη δημοκρατική παράταξη, στην ιστορία και τους αγώνες της εάν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπό του με τη δεξιά, τη ΝΔ και ιδιαίτερα τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Ως προς τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε με σαφήνεια ότι αποκλειστική προτεραιότητα είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αλέξης ΤσίπραςΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑΓιάννενα