Πολιτική|30.01.2019 09:15

Οι τελευταίες ελπίδες για να κρατηθεί ζωντανή η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Νοµικές ερµηνείες του Κανονισµού της Βουλής αναµένεται να επιστρατεύσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προκειµένου να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική τους Οµάδα. Εκπνέει, άλλωστε, την Παρασκευή το άτυπο χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος θα υποβάλει την παραίτησή του από βουλευτής.

Θυµίζουµε ότι µετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου η ΚΟ των ΑΝΕΛ δεν θα ικανοποιεί το κριτήριο του άρθρου 15 του Κανονισµού της Βουλής, που απαιτεί ελάχιστο αριθµό 5 βουλευτών που να έχουν εκλεγεί µε το ίδιο κόµµα. Η έλευση του Αριστείδη Φωκά στην 5µελή ΚΟ των ΑΝΕΛ δεν λύνει το πρόβληµα γιατί ο βουλευτής έχει εκλεγεί µε την Ενωση Κεντρώων.

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναµένεται να προβληθεί ερµηνεία του Κανονισµού που λέει ότι το επίµαχο άρθρο αφορά στην αρχική συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Οµάδων. Οπότε δεν συντρέχει λόγος εφαρµογής του στη συνέχεια. Η προβολή αυτού του ισχυρισµού, όµως, θα είναι δύσκολο να αντιµετωπιστεί θετικά από τη Βουλή, αφού ήδη έχει διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ποταµιού µετά τις αποχωρήσεις των βουλευτών της. Το θέµα αναµένεται να χειριστεί η ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που µπορεί να προσφύγει σε γνωµοδότηση της Επιστηµονικής Επιτροπής της Βουλής.

Στο πολιτικό επίπεδο, πάντως, σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η διαπραγµάτευση µε τον ∆ηµήτρη Καµµένο για τυχόν επιστροφή του, η οποία θα έλυνε το πρόβληµα των ΑΝΕΛ. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής τάσσεται υπέρ της δηµιουργίας νέας ΚΟ από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους ΑΝΕΛ, στην οποία προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Μάλιστα, για το θέµα φέρεται να είναι κατηγορηµατικός, µνηµονεύοντας τις καταγγελίες για χρηµατισµό που έχει κάνει εναντίον του ο Πάνος Καµµένος όταν διεγράφη από τους ΑΝΕΛ.

Τέλος, «ακούγεται» και το σενάριο της επίλυσης του θέµατος µέσω του… Τέρενς Κουίκ. Είναι ο πρώτος επιλαχών για την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Σε περίπτωση που αρνηθεί όµως την έδρα, τότε ανακηρύσσεται βουλευτής η Ελένη Σκλαβενίτη, που θα παραµείνει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. Κάτι τέτοιο, πάντως, προϋποθέτει συνεννόηση όλων των πλευρών, συµπεριλαµβανοµένου και του Μεγάρου Μαξίµου.

ΑΝΕΛΘανάσης ΠαπαχριστόπουλοςΚοινοβουλευτική Ομάδα