Πολιτική|11.12.2021 07:33

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του ενόψει Συνεδρίου και…εκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Ανοίγει ένα - ένα τα χαρτιά του για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην πορεία προς τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας προσδιορίζοντας τους στόχους, τους αντιπάλους, τις προτεραιότητες, τις πολιτικές αλλά και το μοντέλο του κόμματος που θα τις υλοποιήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι κεντρική του προτεραιότητα και στόχος είναι η εκλογική νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη με μεγάλη διαφορά - όποτε κι αν στηθούν κάλπες - ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραλείπει να καθορίζει και το ποιους αντιμετωπίζει ως πολιτικούς του αντιπάλους.

Στην πρόσφατη ομιλία του στα Γιάννενα ανέφερε ότι ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “είναι η δεξιά και η πολιτική της”. Μάλιστα διευκρίνισε ότι με τα άλλα κόμματα της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς και του κέντρου μπορεί να υπάρχουν διαφορές “αλλά όχι εχθρότητα”. Εκ των πραγμάτων λοιπόν εξέπεμψε προς το ΚΙΝΑΛ το μήνυμα ότι δύο όμοροι πολιτικοί χώροι δεν γίνεται να κινούνται εχθρικά και ως αντίπαλοι όταν υπάρχει απέναντι ο μεγάλος στόχος της δεξιάς κι εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κινούμενος σ’ αυτήν τη λογική ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως στην πορεία προς τις εκλογές θα πιέσει την νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να ξεκαθαρίσει τη γραμμή της και να αποφασίσει με ποιον είναι: Με τη Δημοκρατική Παράταξη ή με τη Δεξιά”; Καθόλου τυχαία μέσα σε λίγες ώρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναρωτήθηκε “αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη δημοκρατική παράταξη στην ιστορία και τους αγώνες της, εφόσον δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπό του με τη δεξιά, τη Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη”.

Εκ παραλλήλου βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας διασαφηνίζει και το ποιο θέλει να είναι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που πορεύεται προς το 3ο Συνέδριό του. Κάνει λόγο για ένα κόμμα ανοιχτό, συλλογικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό και προϊδεάζει ότι “θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις”. Η αναφορά του σ’ ένα κόμμα “ανοιχτό χωρίς face control στις πόρτες του” συνιστά ένα σαφές μήνυμα προς τα στελέχη πως θα πρέπει να λειτουργήσουν με βάση τους όρους της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος αποδεχόμενα τις προϋποθέσεις ανανέωσης που επιδιώκει η ηγεσία του. Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τα στελέχη του να μην εφησυχάσουν και να μην επαναπαυθούν γιατί πρέπει να γίνουν “πολλά περισσότερα”.

Αλέξης ΤσίπραςεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑπρόωρες εκλογέςΚορονοϊός