Πολιτική|30.01.2019 10:29

Βουλή: Σε δύσκολη θέση η ΝΔ από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Αντώνης Γκιόκας

Μαθαίνω ότι ο Νίκος Βούτσης αναφέρει στους συνοµιλητές του ότι σύντοµα θα πραγµατοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ. Για την ακρίβεια, την επόµενη εβδοµάδα.

Η ιστορία αυτή θα έχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον ως προς τη στάση των αυτοαποκαλούµενων «συνεπών βορειοατλαντικών δυνάµεων», δηλαδή της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί τα δύο κόµµατα που εναλλάσσονταν στην εξουσία για πολλά χρόνια, πριν από µόλις λίγες ηµέρες καταψήφισαν τη Συµφωνία των Πρεσπών, που ουσιαστικά ήταν το «διαβατήριο» για την ένταξη της ΠΓ∆Μ στη Βορειοατλαντική Συµµαχία.

Και ρωτάω εγώ, που είµαι και λίγο κακόβουλος. Τι θα πράξουν όταν έρθει στη Βουλή η κύρωση του πρωτοκόλλου; Αν τυχόν δεν το καταψηφίσουν, κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν και να επιβεβαιώσουν την κυβέρνηση που τους κατηγορούσε ότι το «όχι» τους στις Πρέσπες ήταν ψηφοθηρικό. Αν πάλι θελήσουν να δείξουν συνέπεια απέναντι στη Συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και καταψηφίσουν το πρωτόκολλο, θα έχουν προχωρήσει σε µια άνευ προηγουµένου αντισυµµαχική κίνηση, καταψηφίζοντας την ένταξη µιας νέας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Πειραιώς που φοβούνται ότι µια δεύτερη αντιΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική πράξη µέσα σε λίγες ηµέρες θα ενοχλήσει έντονα τους συµµάχους, που αυτήν τη φορά θα τους το δείξουν ξεκάθαρα. Ετσι, ορισµένοι στη Ν∆ εισηγούνται ήδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρει µια αφορµή και να αποχωρήσει από τη συζήτηση, πριν από την ψηφοφορία. Μάλιστα έµαθα ότι για να γλιτώσουν το δεύτερο «όχι» είχαν ζητήσει µέσω του Γιώργου Κουµουτσάκου, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αµυνας της Βουλής, οι Πρέσπες να έρθουν πακέτο µε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, όµως οι συριζαίοι αρνήθηκαν λέγοντάς τους ότι «θα το πιουν και αυτό το ποτήρι». Για την ιστορία να σας ενηµερώσω ότι η κύρωση θα γίνει µε το νέο συνταγµατικό όνοµα της γειτονικής χώρας, δηλαδή ως Βόρεια Μακεδονία.

* Δημοσιεύθηκε στη στήλη «Κοίτα να δεις»

Συμφωνία των ΠρεσπώνΒουλή