Πολιτική|13.12.2021 00:00

Νίκος Ανδρουλάκης: Νέος πρόεδρος με 67,9% - Απόλυτος κυρίαρχος του ΚΙΝΑΛ αλλά με δύσκολη επόμενη μέρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την απόλυτη κυριαρχία του εντός του ΚΙΝΑΛ επιβεβαίωσε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικρατώντας εύκολα του Γιώργου Παπανδρέου

Οι δέκα, περίπου, μονάδες του πρώτου γύρου αποτέλεσαν ουσιαστικά την… προίκα του, με τα προγνωστικά να επιβεβαιώνονται και τον ίδιο να αναδεικνύεται στον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Η διαφορά, δε, με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι τέτοια που δείχνει την δυναμική του. Να θυμίσουμε για παράδειγμα ότι η Φ. Γεννηματά είχε κερδίσει τον νυν πρόεδρο το 2017 με διαφορά μόλις έντεκα μονάδων (56% με 45%).

Ανδρουλάκης: Το ισχυρό πλεονέκτημα

Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του αρκετά προβλήματα αλλά και ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Αυτό δεν είναι άλλο από την συμμετοχή. 275.000 ψηφοφόροι βρέθηκαν στις κάλπες τον προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ σήμερα ψήφισαν κάτι παραπάνω από 200.000. Με άλλα λόγια, ξεκινά την πορεία του στην προεδρία με μια ισχυρή βάση αλλά κυρίως με ένα διαφορετικό… αέρα. Το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να ανακάμπτει, με τους πολίτες να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα. Ο ίδιος, μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης καλείται, πλέον, να λειτουργήσει ως ο «καταλύτης» προκειμένου το κόμμα να επικρατήσει στον (κρίσιμο) χώρο της κεντροαριστεράς, όπου τη δεδομένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτοκαθεδρία.

Την ίδια ώρα, όμως, έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Κυρίως σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Θα κινηθεί σκληρά αντιπολιτευτικά ή θα εμφανιστεί πιο… ήπιος; Πρώτο crash test θα είναι ο Προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 18 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε, πάντως, θα πρέπει να έχει «ορίσει» τον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής (αλλά ευρωβουλευτής) θα πρέπει ένας άλλος βουλευτής να ψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να εκπροσωπεί το κόμμα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Φαβορί αυτή τη στιγμή φαντάζει είτε ο Δημήτρης Κατρίνης είτε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκτός εάν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Νίκος Ανδρουλάκης: Κρίσιμη η διαχείριση… των ηττημένων

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει να διαχειριστεί και τους… ηττημένους. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επισημάνει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα είναι παρών ενώ ο Α. Λοβέρδος στήριξε ούτως ή άλλως τον κ. Ανδρουλάκη. Οι τρεις τους, όμως, έχουν σαφείς διαφορές και συνεπώς κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ποια θα είναι η εξέλιξη της (δύσκολης) συγκατοίκησης. Να θυμίσουμε ότι το ΚΙΝΑΛ διαθέτει 22 βουλευτές με αρκετούς εξ αυτών να «πρόσκεινται» είτε τον Γ. Παπανδρέου είτε στον Α. Λοβέρδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων αλλά και να διαχειριστεί μια ευρεία νίκη. Μια νίκη που αναμφισβήτητα δημιουργεί προσδοκίες στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Ανδρουλάκης μετά τη νίκη: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και το ΠΑΣΟΚ», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία καταθέτοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Με αυτή τη μεγάλη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν στον ελληνικό λαό πόσο βαθιά ρίζα έχει στην ελληνική κοινωνία.

Συγχαίρω θερμά τους συνυποψηφίους μου: Τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί. Τους καλώ όλους να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία.

Φίλες και φίλοι, η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο του κινήματος. Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όσους εργάστηκαν για αυτόν τον αγώνα και κυρίως τους χιλιάδες εθελοντές όλων των γενεών της παράταξης που έγιναν η ψυχή και έμπνευση αυτής της προσπάθειας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για ένα λόγο πιο σημαντικό από όλους τους άλλους. Γιατί σε αυτές τις εβδομάδες συνάντησα χιλιάδες νέους ανθρώπους, το μέλλον της πατρίδας, να ναι ξανά δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία.

Φίλες και φίλοι,

έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας και της προοπτικής όλων των Ελλήνων.

Ξεκινάμε λοιπόν μαζί ένα νέο ωραίο ταξίδι. Γιατί η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό».

Εκλογές ΚΙΝΑΛΚΙΝΑΛ