Πολιτική|13.12.2021 12:15

Νίκος Ανδρουλάκης: Και επίσημα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά

Newsroom

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και επίσημα πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έπειτα από τη σαρωτική νίκη του στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, όπου επικράτησε του Γιώργου Παπανδρέου. Το πρωί της Δευτέρας, μετέβη στη Χαριλάου Τρικούπη για την τελετή παραλαβής από τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «είναι μεγάλη ημέρα σήμερα για την παράταξη. Προχωράμε δυναμικά για να ανασυγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά. Έχει ανάγκη ο τόπος για μια φωνή προόδου, ρεαλισμού, μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή. Και στόχος μου είναι αυτό να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη διότι και ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Να πάμε σε μια εποχή, όπου οι πολίτες θεωρούν ότι τα κόμματα δίνουν λύση και δεν είναι μηχανισμοί πελατειακοί που διχάζουν και δεν βοηθούν να πάει ο τόπος μπροστά».

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι δεν περίμενε αυτήν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. «Οι εκλογές τελείωσαν. Πάμε ενωτικά», σημείωσε και απέδωσε το πολιτικό γεγονός που προκλήθηκε με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ σε τρεις παράγοντες. Στο γεγονός ότι η πανδημία δεν επέτρεψε να γίνουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα και η εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η βάση της παράταξης, στον τραγικό θάνατο της Φώφης Γεννηματά, καθώς και το ότι το πεδίο δράσης της Κεντροαριστεράς είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα παραστεί στη προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης πήγε στο Α’ νεκροταφείο προκειμένου να αφήσει ένα λουλούδι στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά.

Αλλαγή σελίδας

Όπως έγραψε το ethnos.gr, η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να δίνει νέο αέρα στο κόμμα, έναν αέρα ανανέωσης, ο οποίος σε συνδυασμό με την… επιστροφή των συμβόλων ή και του ιστορικού ονόματος του κόμματος δίνει μια νέα προοπτική. Η, δε, ήττα του Γιώργου Παπανδρέου σηματοδοτεί ότι οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής ήθελαν κάτι διαφορετικό. Ο πρώην πρωθυπουργός ναι μεν κουβαλά ένα «βαρύ» επίθετο, αλλά δοκιμάστηκε, έδειξε τι μπορεί να προσφέρει και προσωρινά (;) ο κύκλος έκλεισε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνει μαζί του και την ελπίδα για την επιστροφή του κόμματος ακόμα και στην εξουσία. Και η μεγάλη συμμετοχή δίνει δικαίωμα στην ελπίδα!

270.000 και περίπου 205.0000 πολίτες βρέθηκαν τις δύο Κυριακές στην κάλπη, νούμερα που ούτε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του κόμματος δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν ξεκινήσει η εσωκομματική διαδικασία. Μάλιστα, αν κανείς εξαιρέσει την αντεπίθεση του Γ. Παπανδρέου την εβδομάδα πριν την δεύτερο γύρο, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα «συντροφικό», δίχως να υπάρξουν έντονες αντιπαραθέσεις που θα δημιουργούσαν ζητήματα στην Χαριλάου Τρικούπη.

Οι προκλήσεις

Πρακτικά αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι έβαλαν το κομματικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό τους, κοιτώντας την επόμενη ημέρα. Μια ημέρα που πρακτικά δημιουργεί στο Κίνημα Αλλαγής νέα δεδομένα. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο Ν. Ανδρουλάκης θα μπορέσει να περάσει πάνω από τον πήχη που οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του έβαλαν.

Αρχικά, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες, θα πρέπει να συσπειρώσει τις διάφορες πράσινες «φράξιες» που η καθεμία θα επιχειρήσει να έχει ρόλο την επόμενη ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης από την πρώτη του ήδη δήλωση αφού συνεχάρη τους συνυποψηφίους τους, τους κάλεσε «όλους να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία». Κανείς, δηλαδή, κατά τον Ν. Ανδρουλάκη δεν περισσεύει στη μάχη για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά κόμμα εξουσίας.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακτήσει τα ηνία στην κεντροαριστερά που έχει χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δείξει ότι δεν ήθελε τον Ν. Ανδρουλάκη για αντίπαλο (προτιμούσε τον Γ. Παπανδρέου για τη δημιουργία ενός «αντιδεξιού» μετώπου), όμως στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος για να επαναπατρίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Τα πρόσωπα κλειδιά

Οι επόμενες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο με κυριότερο το ζήτημα της επιλογής των προσώπων που θα πλαισιώσουν την ηγεσία. Πρώτο κρας τεστ η επιλογή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Σκανδαλίδη να έχουν τον πρώτο λόγο. Παράλληλα, σημαντικούς ρόλους εντός της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να αναλάβουν οι Στέφανος Ξεκαλάκης και Ανδρέας Σπυρόπουλος, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση τη νίκη Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε χθες στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον συνεχάρη για τη νίκη του και του είπε να έχουν συνάντηση. Μάλιστα μιλώντας την Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας είχε σημειώσει πως προσδοκά «υπεύθυνη κριτική από το ΚΙΝΑΛ», χρησιμοποιώντας αντιθέτως υψηλούς τόνους ως προς το ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην «γαλάζια» πλευρά  εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η σημαντική προσέλευση στις κάλπες δεν εγκυμονεί κινδύνους για τις εκλογικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη  μπορούν να οδηγήσουν σε επαναπατρισμό «πράσινων» ψηφοφόρων  που στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης είχαν αναπτύξει…  φλερτ με την Κουμουνδούρου. 

Ωστόσο υπάρχει και ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα  ενταθεί το  άνοιγμα του Κινήματος Αλλαγής στο πολυπόθητο - για τη Νέα Δημοκρατία - χώρο του κέντρου. Ένα σημαντικό κομμάτι των κεντρώων ψηφοφόρων  είχε κατευθυνθεί στις κάλπες του 2019 προς τη Νέα Δημοκρατία και στόχος τώρα είναι να μην … λοξοκοιτάξει προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό  το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, ενώ με ατού την καλή πορεία της οικονομίας κοιτά προς τη μεσαία τάξη. 

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις κινήσεις που θα κάνει ο  νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.  Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα πρώτα μηνύματα λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ ότι αναζητά ουσιαστικές, ποιοτικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Ελπίζω να τις ακούσει τώρα από το τρίτο κόμμα της Βουλής, γιατί το δεύτερο, δυστυχώς, αποδείχθηκε ήδη ουραγός σε αξιοπιστία». 

Στην  κυβερνητική πλευρά εκτιμούν πως σε μια σειρά κομβικών θεμάτων  θα μπορούσε να υπάρξει ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης. Για παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή τις οικονομικές παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Εκλογές ΚΙΝΑΛΚίνημα ΑλλαγήςΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚΓιώργος Παπανδρέου