Πολιτική|15.12.2021 22:42

Αυλαία σε εξεταστική επιτροπή για λίστα Πέτσα και δημοσκοπήσεις - Ποιος είναι ο τελευταίος μάρτυρας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με διαδικασίες fast track ολοκληρώνεται εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, καθώς ο τελευταίος μάρτυρας θα βρεθεί αύριο το πρωί στην επιτροπή. Αυτός δεν είναι άλλος από τον υπεύθυνο ερευνών της εταιρείας Opinion Poll, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία που σχεδόν δεν ξεπέρασε τον ένα μήνα, με τα πορίσματα να αναμένονται στις αρχές του νέου έτους!

Σήμερα, πάντως, στην επιτροπή βρέθηκαν ο Προέδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Στέφανος Κόλλιας και ο εκπρόσωπος της Vox Pop, Γιάννης Σκλιάς. Μάλιστα, και οι δύο καταθέσεις προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα ο κ. Κόλιας αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις προς την Reposition Strategy, ιδιοκτησίας Διαμαντή στον οποίο ανήκει και η Opinion Poll, αξίας 270.000 ευρώ. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Κόλιας υποστήριξε ότι ο ΕΔΥΤΕ δεν γνώριζε την εταιρεία πριν μάθει γι’ αυτήν από το υπουργείο ενώ πρώτα έκανε την απευθείας ανάθεση και στην συνέχεια έλαβε την οικονομική προσφορά της εταιρείας. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να έρθει στην επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τη σημερινή εξέταση του προέδρου της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, Στ. Κόλλια προέκυψε ξεκάθαρα ότι:

Την επιλογή της Reposition Strategy, ιδιοκτησίας Διαμαντή για τις απευθείας αναθέσεις των 270.000€, την έκανε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης με εξωθεσμικό τρόπο. Μάλιστα το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δεν γνώριζε την εταιρεία πριν μάθει γι’ αυτήν από το υπουργείο. Και το πρωτοφανές: Ο ΕΔΥΤΕ πρώτα έκανε την απευθείας ανάθεση και στην συνέχεια έλαβε την οικονομική προσφορά της εταιρείας! Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ ο ΕΔΥΤΕ δεν ζήτησε προσφορές από άλλες εταιρείες πλην της Reposition Strategy.

Η απόφαση για outsource call CENTER προκειμένου να πληρωθεί η reposition , ήταν πολιτική, αφού υπήρχε η υποδομή να καλυφθεί από τον ΕΔΥΤΕ. Το παράδοξο είναι ότι το έργο την τηλεφωνικής υποστήριξης δόθηκε σε μια εταιρεία, που στο παραδοτέο κομμάτι του έργου, δεν υπήρχε καν τηλεφωνικός αριθμός για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες!

Το μοτίβο όπου ο κ. Διαμαντής, ιδιοκτήτης της Reposition Strategy και της Opinion Poll, παίρνει δημόσιο χρήμα με απευθείας αναθέσεις μέσω της πρώτης, και στη συνέχεια αποθεώνει με δημοσκοπήσεις την κυβέρνηση και γαλάζια στελέχη μέσω της δεύτερης, φαίνεται και στην περίπτωση του Δήμου Αμαρουσίου, την οποία επικαλέστηκε μάλιστα η ΕΔΥΤΕ ΣΕ για να δείξει την καταλληλότητα της Reposition Strategy. Ο τότε Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης έδωσε τρεις απευθείας αναθέσεις σχεδόν 60.000€ στη συγκεκριμένη εταιρεία, κι από την άλλη η Opinion Poll τον έβγαζε πρώτο και με διαφορά για την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς να είναι προεκλογική περίοδος και χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την Περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, η κατάθεση του κ. Σκλία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παραδέχθηκε ε πως δεν γνωρίζει καν τον φορέα έλεγχου και πιστοποίησης μετρήσεων που συμμετείχε ενώ προσέθεσε πως ήταν αλλά και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης αναφέρθηκε στη στενή φιλιά με τον πρώην καθηγητή του και υπουργό του Αλέξη Τσίπρα Χρ. Βερναρδακη. Τέλο, κατά τη ΝΔ, σημαντικά ερωτήματα εγείρονται για την άνεση ελέγχου (4 μήνες) που δόθηκε από την ελεγκτική εταιρία και τον τότε πρόεδρο της Ηλία Νικολακόπουλο στην εταιρία που απέτυχε σε όλες τις προβλέψεις της. Στο μεταξύ ο κ. Σκλίας προσκόμισε στην εξεταστική επιτροπή έγγραφο του ΕΣΡ με βάση το οποίο για την εταιρεία του δεν υπήρξε ποτέ πόρισμα από την Ελεγκτική Εταιρεία δημοσκοπήσεων. «Σχετικά με το ανωτέρω έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι, δεν περιήλθε στην υπηρεσία μας το πόρισμα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων» στο οποίο αναφέρεστε. Αγνοούμε δε αν υπάρχει τέτοιο πότισμα», αναφέρει σχετικά το έγγραφο που κατέθεσε στην Επιτροπή.

δημοσκοπήσειςOpinion Pollεξεταστική επιτροπήλίστα Πέτσα