Πολιτική|16.12.2021 23:18

Μελέτη Τσιόδρα: Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση για θανάτους και ΜΕΘ

Newsroom

Σε κορυφαίο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί η δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα - Λύτρα, για τη θνητότητα στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και ό,τι συμβαίνει μέσα στις ΜΕΘ. Στο ερώτημα εάν και πότε είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε είχε ειδοποιηθεί για την εν λόγω μελέτη ενώ το ίδιο υποστήριξε και η πλευρά του ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Λάδι στη φωτιά στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό έριξε η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σημείωσε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει ένα άρθρο που έχει αδυναμίες».

Η πολιτική αντιπαράθεση έφτασε για τα καλά στα άκρα αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής -με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα- δήλωσε από το βήμα ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί της ΝΔ είναι υπεύθυνοι για «δολοφονία» χιλιάδων ανθρώπων. Η τοποθέτηση έφερε σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ άμεσα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου πήραν αποστάσεις από τη δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στον Παναγιώτη Κουρουμπλή δόθηκε τελεσίγραφο για να ανακαλέσει, ωστόσο ο ίδιος αν και πήγε στη Βουλή, τελικά δεν πήρε πίσω τη δήλωσή του. Η απόφασή του αυτή οδήγησε τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση Αλέξη Τσίπρα, να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με την οποία ανακοίνωσε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τίθεται πλέον εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λύτρας: Ενημερώσαμε από τον Ιούνιο - Οικονόμου: Δεν ενημερώθηκε ο Μητσοτάκης για τη μελέτη

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν υποστήριζε στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερη θνητότητα στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους, δε γνώριζε την επίμαχη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού ούτε είχε παραδοθεί σε κανέναν συνεργάτη του στο μέγαρο Μαξίμου μέχρι τη δημοσίευσή της», ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο κ. Λύτρας, ο οποίος συνέγραψε την μελέτη μαζί με τον κύριο Τσιόδρα υπογράμμισε ότι από τον Ιούνιο υπήρξε ενημέρωση των αρμοδίων. Απάντηση πάντως στο ποιος ενημερώθηκε για την μελέτη, δεν υπάρχει. Πηγές κοντά στον πρώην υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια υποστηρίζουν ότι και εκείνος ουδέποτε έλαβε γνώση ενώ ο καθηγητής Τσιόδρας δηλώνει θλιμμένος για την πολιτική αντιπαράθεση επί των αποτελεσμάτων της, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιος έλαβε γνώση γι αυτά.

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Γκάγκα για μελέτη Τσιόδρα: «Έχει αδυναμίες δεν μπορώ να σχολιάσω»

Λάδι στη φωτιά στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό μετά τη μελέτη Τσιόδρα έριξε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που κλήθηκε να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενό της μελέτης όσο κι αν γνώριζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ύπαρξής της.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης. «Δεν μπορώ να σχολιάσω ένα άρθρο που έχει αδυναμίες».

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε εκτενώς στη μελέτη αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία της , αφού εκτίμησε ότι δεν περιέχει πολλά στοιχεία ενώ υπάρχουν αδυναμίες και κενά όπως για παράδειγμα ότι ως εκτός ΜΕΘ θάνατοι καταγράφονται και εκείνοι οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, αλλά δεν έχουν προλάβει να εισαχθούν στην εντατική.

Σημείωσε μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός προκαλώντας προφανώς νέους τριγμούς στην κυβέρνηση: «Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε». Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι η Μίνα Γκάγκα ζήτησε τη συνδρομή των παριστάμενων επιστημόνων (Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη) προκειμένου να στηρίξουν το επιχείρημά της ότι η μελέτη Τσιόδρα είναι ελλιπής.

Πάντως, η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε και στο αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τη μελέτη Τσιόδρα, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης δεν τη γνώριζε.

Κουρουμπλής: Οι δηλώσεις για δολοφονίες έφεραν διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαγράφηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του στη Βουλή περί δολοφονιών με αφορμή την μελέτη Τσιόδρα. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τίθεται εκτός ΚΟ του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους. Ακολούθησε σάλος με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν έντονα, ενώ αποστάσεις έλαβαν άμεσα κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όφειλε να είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτήν την αποκάλυψη. Δεν θα το περάσετε έτσι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι το καταλαβαίνετε το συνειδητοποιείτε τι έχει συμβεί στη χώρα», είπε ο κ. Κουρουμπλής με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αντιδρούν έντονα.

ΚορονοϊόςθάνατοιΜΕΘΠαναγιώτης ΚουρουμπλήςΣωτήρης ΤσιόδραςΜίνα Γκάγκα