Πολιτική|17.12.2021 12:12

Δένδιας σε Τουρκία: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Όπως είπε η χώρα μας δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, προσθέτοντας πως η λογική «πρώτα παρανομώ και ύστερα διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έχει λάβει τέλος»! «Καθ όσον μας αφορά εμείς δε δεχόμαστε τετελεσμένα και δεν υποκύπτουμε στις απειλές και να τα ξεκαθαρίσουμε ότι πρώτα παρανομώ και ύστερα διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έχει λάβει τέλος», τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι «η εξωτερική πολιτική συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάσχεση της Τουρκίας από το πεδίο ευαισθητοποιώντας τη Δύση σε σχέση με το ανατολικό ζήτημα, υποχρέωσε την Τουρκία να ακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή αναζητώντας σε συνομιλητές».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια το παράνομο τουρκολυβικο μνημόνιο, οι παράνομες υπερπτήσεις, ο αναθεωρητισμός απέναντι στις Διεθνείς συνθήκες, οι παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου και εθνικών χωρικών υδάτων, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η απόκλιση από το κράτος δικαίου έχουν καταστεί προβλήματα περισσότερο της Τουρκίας παρά της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδα με τη Γαλλία αλλά και τις ΗΠΑ ενώ ειδική μνεία έκανε στους στόχους που υλοποίησε το ΥΠΕΞ: «Η εξωτερική πολιτική έφερε στο προσκήνιο την απαράδεκτη απειλή πολέμου που εκπέμπει η Τουρκία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενσωματώσαμε τον τουρκικό επεκτατισμό, εξηγήσαμε το πρόβλημα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ευρώπη και για ποιο λόγο η Τουρκία δεν πρέπει να εξοπλίζεται και ιδίως με ευρωπαϊκά όπλα. Μιλήσαμε για το διαζύγιο της από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Στα δυτικά Βαλκάνια συμβάλλουμε ώστε η περιοχή να υπερβεί το παρελθόν της να γίνει μέρος του των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εμφανή όμως στη βάση της αρχής pacta sunt servanda συνεχίζουμε να επιμένουμε στην εφαρμογή της για να συνεχίσουμε σταθερά στην περιοχή μας».