Πολιτική|18.12.2021 07:22

Προϋπολογισμός: Μηνύματα Μητσοτάκη - Τα νέα μέτρα στήριξης και το pressing της πανδημίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Νέα μέτρα - εστιασμένα στο ενεργειακό κομμάτι - θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο. Ο προϋπολογισμός 2022 ψηφίζεται σήμερα, ωστόσο στην πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια κυριάρχησε πρωτίστως το θέμα της πανδημίας.

Προϋπολογισμός 2022: Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Στη σημερινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει  πως η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίσει στo μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.  Παράλληλα αναμένεται να  αναφερθεί και στην ευρωπαϊκή συζήτηση που γίνεται, με την Ελλάδα να έχει προτείνει  κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για:

  • Την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρο που δεν αποκλείεται να  έχει και αναδρομική εφαρμογή.
  • Τη δημιουργία ενός νέου μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Το  διπλασιασμό της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τον Δεκέμβριο και την επέκταση της αυξημένης επιδότησης το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα ειδικά μέτρα για τους αγρότες που θα «κουμπώσουν» με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στο φλέγον θέμα της οικονομίας θα είναι «χωρισμένη» σε τρεις βασικές ενότητες:

  1. Πρώτον θα υπενθυμίσει τα μέτρα που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
  2. Δεύτερον θα αναφερθεί στα μέτρα που θα «τρέξουν» από την 1η Ιανουαρίου (όπως η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α.) .
  3. Τρίτον θα εστιάσει στο ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, με περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και κίνητρα  για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 4.5% για το 2022 και θα εστιάσει σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων  από το οικονομικό «μέτωπο», όπως η καλή πορεία του τουρισμού, η μείωση των ποσοστών ανεργίας κ.α. Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως η οικονομία ανακάμπτει, ενώ θα «κοιτάξει» προς τη μεσαία τάξη και τον κόσμο του επιχειρείν.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά τη σημερινή ομιλία στη Βουλή να στείλει εκ νέου μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη χρονικά στιγμή λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού . Επίσης θα εστιάσει  στην ανάγκη τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και στην ανάγκη testing μέσα στις γιορτές για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Παράλληλα θα αναφερθεί στις κινήσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση. 

Στο κυβερνητικό  στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το ότι σταδιακά ο εμβολιαστικοί  ρυθμοί ανεβαίνουν. Περισσότερες από 100.000 δόσεις γίνονται κάθε ημέρα, ενώ πάνω  από 2.6 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει την αναμνηστική δόση.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον μέχρι  στιγμής τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι ελάχιστα, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξησή τους είναι αναπόφευκτη. Άμεσος στόχος είναι να εξασφαλισθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών.

Πως απαντά η κυβέρνηση στα πυρά της αντιπολίτευσης

Δεδομένο είναι πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η αντιπολίτευση Θα αναφερθεί στο θέμα της πανδημίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει και στη μελέτη των καθηγητών Τσίοδρα - Λύτρα. Για το θέμα αυτό υπήρξαν και χθες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, που σημείωναν πως η σχετική μελέτη δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο γίνεται λόγος για απόπειρα να χρησιμοποιηθεί  η μελέτη για κομματικούς σκοπούς από την αντιπολίτευση. Παράλληλα πυρά εκτοξεύονται προς το ΣΥΡΙΖΑ για «καιροσκοπική τακτική», ενώ η διαγραφή του Π.Κουρουμπλή αποδίδεται στον ορυμαγδό των αντιδράσεων.

νέα μέτραμετάλλαξη ΌμικρονκυβέρνησηΚορονοϊόςΠροϋπολογισμός 2022Κυριάκος ΜητσοτάκηςπροϋπολογισμόςΣωτήρης ΤσιόδραςΒουλή