Πολιτική|18.12.2021 07:44

ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες η απόφαση Τσίπρα για διαγραφή Κουρουμπλή

Βούλα Κεχαγιά

Φουλ επίθεση στη Βουλή για το θέμα της περίφημης μελέτης που φέρει την υπογραφή των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τακτική που αναμένεται να κορυφωθεί με την αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Σκληρή γραμμή για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου του κόμματος χθες το πρωί υπό τον Αλέξη Τσίπρα εκτιμήθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να συνεχίσει να κινείται σε σκληρή γραμμή πιέζοντας τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για το εάν γνώριζε την ύπαρξη της μελέτης  και του περιεχομένου της και  για την οποία ο καθηγητής Λύτρας επιμένει ότι παραδόθηκε σε “ανώτατο επίπεδο”. Σημειωτέον πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει διαψεύσει τα όσα αναφέρει ο κ. Λύτρας εκ των συντακτών της επίμαχης μελέτης, ούτε συγχρόνως αναφέρει σε ποιον παραδόθηκε εάν δεν παραδόθηκε στον πρωθυπουργό.

Κατά την Κουμουνδούρου οι εξηγήσεις που έχει δώσει ως τώρα η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για την θνητότητα στις ΜΕΘ αλλά και για το πόσο ευάλωτο είναι το ΕΣΥ όχι μόνο δεν είναι πειστικές αλλά συγχρόνως καταδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις επ’ αυτού.

Το θέμα έχει προσλάβει πολιτικές διαστάσεις όχι μόνο ως προς τον πυρήνα του αντικειμένου της μελέτης αλλά και ως προς την στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που ενώ γνώριζαν τα στοιχεία της δεν έλαβαν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ αντιθέτως εμφανίζονται να ψεύδονται και να εγκαλούν την αντιπολίτευση εφόσον έχει ενδείξεις να τίς παρουσιάσει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την ορθότητα της απόφασης αποπομπής του Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς ο βουλευτής αρνήθηκε να ανακαλέσει τα όσα είπε περί “δολοφόνων” ακόμη και όταν το απαίτησε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές πως θα πρέπει να μιλούν τεκμηριωμένα και πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αποφεύγοντας την τυμβωρυχία.

Πίσω από την απόφαση για διαγραφή του κ. Κουρουμπλή βρίσκεται πάντως η διαπίστωση πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην ανέχεται πλέον διαφοροποιήσεις που τραυματίζουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν τροφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να κρύβεται πίσω από αυτές αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα. Εν προκειμένω την ώρα που η κυβέρνηση βρισκόταν στο καναβάτσο ο διαγραφείς βουλευτής έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανασάνει ισχυριζόμενη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για δολοφονίες.

Ως εκ τούτου η πρόσφατη αποπομπή συνιστά ένα συνολικότερο μήνυμα για όλους όσοι αμφισβητούν τη γραμμή του κόμματος κι εν τέλει τον ίδιο τον πρόεδρό του.

ΣΥΡΙΖΑΠαναγιώτης ΚουρουμπλήςΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκης