Πολιτική|19.12.2021 08:10

Μητσοτάκης vs Τσίπρας: Εκλογές, μέτρα και… γραβάτες

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δύο στρατηγικές συγκρούστηκαν, χθες, στη Βουλή: από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας που πλέον πήρε την απόφαση να ζητήσει εκλογές, 1,5 χρόνο πριν τη λήξη της τετραετίας, και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα μέσω των νέων μέτρων που εξήγγειλε. Τον πρόλαβε, βέβαια, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ουσιαστικά άνοιξε το πολιτικό «παιχνίδι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να απαντήσει απορρίπτοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκλογές έχουν μπει για τα καλά στην πολιτική ατζέντα. «Πρέπει να σας πω ότι αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα οποίος θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές αυτός δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασιζόμενος στις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να προηγείται σταθερά. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να… συρθούν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά να αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πότε θα πατήσει την σκανδάλη.

Στον αντίποδα ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν είναι πρόθεση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Όμως έπρεπε μετά την εκλογή Ανδρουλάκη να αντιδράσει. Η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση, οπότε οι εκλογές ήταν πρακτικά μονόδρομος. Όπερ και εγένετο. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι θα συσπειρώσει αντιπολιτευτικά τόσο την Κοινοβουλευτική του Ομάδα όσο και το κόμμα, μπροστά στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος, πλέον, από την προσφυγή στην κάλπη. Κάποιοι, πάντως, θύμιζα την περιβόητη φράση που είχε πει ο Κώστας Καραμανλής στον Γιώργο Παπανδρέου: τα αιτήματα ενίοτε γίνονται και αποδεκτά». Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, έδειξε σίγουρος και ως εκ τούτου προανήγγειλε ότι είναι έτοιμος να φορέσει και γραβάτα εάν προκηρυχθούν εκλογές.

Η φυγή προς τα εμπρός και το «πρόβλημα» της μελέτης Τσιόδρα

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε ότι θα πρέπει να απαντήσει για την έκθεση Τσιόδρα και Λύτρα. Δύο πράγματα είπε χθες: ότι δεν την είχε λάβει κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου και πως η παλαιότερη διατύπωση του για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ ήταν… άστοχη! Με άλλα λόγια, έκανε μια σαφή στροφή 180 μοιρών παραδεχόμενος ότι έκανε λάθος. «Δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση. Ηδιασωλήνωση εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας είναι πράγματι μία λύση ανάγκης, είναι μία λύση ανάγκης στην οποία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν η πίεση του εθνικό σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά.

Προκειμένου, πάντως, να ξεπεράσει τις… επικοινωνιακές δυσκολίες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε (το ίδιο έκανε και ο Χρήστος Σταϊκούρας) τρία νέα μέτρα και μάλιστα προανήγγειλε κι άλλα εφόσον χρειαστεί για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. «Ναι υπάρχουν αυξήσεις, αλλά θα ήταν δυσθεώρητες,, αδύνατον να τις διαχειριστούν πολλά νοικοκυριά εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση που προφανώς και έχει δυναμικό χαρακτήρα, διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η συμπεριφορά των τιμών. Και τον ίδιο δυναμικό χαρακτήρα θα έχουν οι παρεμβάσεις μας για τους πρώτους μήνες του 2022 εφόσον αυτό χρειαστεί, και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί», υπογράμμισε με νόημα.

Η κόντρα με Γεραπετρίτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι… αψιμαχίες όπως αυτη του Αλ. Τσίπρα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. «ώρα να πηγαίνετε κύριε Πρόεδρε», φώναξε ο Υπουργός Επικρατείας προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. « Δεν είσαστε αρχηγός κόμματος για να έχω εγώ υποχρέωση να κάθομαι να σας ακούω και να σας απαντώ και δεν είσαστε ούτε καν εκλεγμένος με την ψήφο του λαού σε αυτό το κοινοβούλιο», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Αλέξης ΤσίπραςεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠροϋπολογισμός 2022Βουλή