Πολιτική|24.12.2021 09:45

Ζέρβας: Αλλάζει το σχήμα διοίκησης στο δήμο Θεσσαλονίκης - Τι είπε για Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη

Τίμος Φακαλής

Αλλαγές στο σχήμα διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης τον προσεχή Ιανουάριο προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους που καλύπτουν το αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ.

«Θα γίνουν σύνθετες αλλαγές. Ο Γενάρης είναι μήνας μεταγραφών και υπάρχει ένα ενδεχόμενο για rotation. Ουσιαστικά θα είναι ένα καλό ΄remake’» είπε το μεσημέρι της Παρασκευής, χωρίς, να μπαίνει σε ονοματολογία.

Σε ό,τι αφορά sτο ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης της παράταξής του για την στελέχωση του ψηφοδελτίου υποστήριξε ότι γίνονται ήδη επαφές και ραντεβού με πρόσωπα, έχοντας πάντα ως κοινή συνισταμένη την πόλη.

Ο πρωθυπουργός στηρίζει το έργο της πόλης

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πιθανής στήριξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «στηρίζει το έργο της πόλης. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα θα πρέπει να δούμε τι θέλει η πόλη, τι θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι θέλω εγώ».

Αισιόδοξο αποτέλεσμα η εκλογή Ανδρουλάκη

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τα τελευταία δημοκοπικά ευρήματα που δείχνουν 'ανεβασμένο' το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη τόνισε ότι είναι «ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα. Δίνει καινούργια δυναμική στον χώρο του κέντρου που σε ένα βαθμό ήταν χωρίς εκπροσώπηση» και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε ότι και ο Αβραμόπουλος όταν είχε κάνει δικό του κόμμα στις δημοσκοπήσεις κατέγραφε αρχικά ποσοστά κοντά στο… 20%. Είναι στο χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη να αυξήσει το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ».  Με τον ίδιο, όπως είπε, εκτός από συνάδελφοι (είναι και οι δύο πολιτικοί μηχανικοί) γνωρίζεται προσωπικά εδώ και χρόνια.

Ικανοποίηση από το έργο της μέχρι τώρα θητείας  

Ερωτηθείς σε ποιο κομμάτι του αυτοδιοικητικού του έργου είναι δυσαρεστημένος τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την ασκηθείσα αντιπολίτευση. «Δεν τους αρέσει τίποτα. Ό,τι και αν κάνουμε. Είμαι ικανοποιημένος από το έργο των πρώτων 2,5 ετών», συμχπλήρωσε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ως προς την διαχείριση του τουριστικού κομματιού της πόλης είπε ότι έφερε «τη μεγαλύτερη επιτυχία, με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ».

Η πλατεία Ελευθερίας, το πάρκινγκ... και οι αντιδράσεις

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μετατραπεί προσωρινά η πλατεία Ελευθερίας σε πάρκινγκ μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου, υπενθυμίζοντας ότι ήταν απολύτως ξεκάθαρος από το 2018, επί διοίκησης Μπουτάρη. «Έλεγα από τότε να γίνει διερεύνηση για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και ανάπλαση του χώρου».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης και το ενδεχόμενο προσφυγής -από την πλευρά της αντιπολίτευσης- στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης. απάντησε: «Όλα τα θέματα τα πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη. Μέχρι και την εκλογή του προέδρου του ΔΣ, κ. Λεκάκη. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει απόφασή μας, που δεν πήγε στην Αποκεντρωμένη και δεν δικαιωθήκαμε. Καλώς να πάνε. Αυτό που είπα, ότι από πόλη των προσφύγων, έγινε πόλη των προσφυγών, φαίνεται στην πράξη».

Σημειώνεται, πως από την Πέμπτη (23.12) λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης η Πλατεία Ελευθερίας, με δυναμικότητα 135 οχημάτων, μεταξύ των οποίων έξι θέσεις ΑμΕΑ, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης και διαγράμμισης.

Πρόσκληση σε Ιμάμογλου

Αναφερόμενος στο πρόσφατο του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και στη συμμετοχή του στη Σύνοδο Δημάρχων Βαλκανικών Πόλεων είπε ότι είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ άλλων με τους δημάρχους Τιράνων και  Δυρραχίου. Αποκάλυψε ότι προσκάλεσε τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη την άνοιξη προκειμένου να συμμετάσχει και σε ένα φόρουμ για την κλιματική αλλαγή,  με τον τελευταίο να δείχνει θετικός.

δήμαρχος ΘεσσαλονίκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚωνσταντίνος Ζέρβαςπλατεία Ελευθερίας