Πολιτική|30.12.2021 12:24

Νέα μέτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι σε εστίαση και χειμερινούς προορισμούς – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Newsroom

Κάθε ρεκόρ σπάνε τα κρούσματα κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει καταστεί κυρίαρχη και νέα μέτρα να έχουν τεθεί σε ισχύ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά. Η Πρωτοχρονιά μπήκε στο mute, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν στις 2:00, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση των περιορισμών.

Νέα μέτρα: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Από σήμερα και τις επόμενες ημέρες των εορτών οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι τόσο για την τήρηση του ωραρίου, όσο και των μέτρων που αφορούν στους καθήμενους, στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι και στην απαγόρευση της μουσικής.

Εκτός από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως και στα χιονιοδρομικά κέντρα. Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και για τη διενέργεια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.

Επίσης στη σύσκεψη δρομολογήθηκε η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου προσωρινής αναστολής της λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι τέθηκαν σε ισχύ από τις 6:00 το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με φόντο την τρομακτική διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον. Σημαντικές αλλαγές και πιο αυστηρά μέτρα για καφέ, μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα καθώς πλέον θα λειτουργούν χωρίς μουσική. Αναφορικά με τη διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις δύο το πρωί αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Νέα μέτρα: Αναλυτικά τι ισχύει με την ΚΥΑ

Ρεβεγιόν μέχρι τις 2 χωρίς μουσική

Συνοπτικά τα νέα μέτρα:

  • Η διασκέδαση να λειτουργεί έως τις 00.00, αποκλειστικά εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και εως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Σημειώνεται πως απαγορεύεται και η μουσική. Μόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 2 αλλά με όλες τις ισχύουσες απαγορεύσεις.
  • Αναφορικά με τα γήπεδα η πληρότητα να πέσει στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο η οποία θα γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
έλεγχοιΕΟΔΥΚορονοϊόςΜέγαρο Μαξίμουνέα μέτραμετάλλαξη Όμικρον