Πολιτική|08.01.2022 20:33

Πολάκης σε Άδωνη Γεωργιάδη για τα PCR τεστ: «Λαδέμπορα της κατοχής»

Newsroom

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Παύλου Πολάκη - Άδωνι Γεωργιάδη για την τιμή των μοριακών τεστ κορονοϊού, με αφορμή δημοσίευμα που εμφανίζει τον δημάρχου Νεάπολης - Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, να δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Ανάπτυξης, κατά το οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης τού ανέφερε ότι δέχεται παράπονα από τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο, για το γεγονός ότι, ο δήμαρχος πέτυχε να προμηθεύεται από μικροβιολογικό εργαστήριο PCR τεστ για τους εργαζομένους του και τους ωφελούμενος και περιθαλπόμενους στις κοινωνικές δομές του με τιμή 27 και 29 ευρώ. 

Με ανάρτησή του, ο Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον αποκάλεσε «λαδέμπορα» και «αισχρό υποκείμενο» και κατέληξε ότι «Θα μείνεις στην ιστορία ως ένα από τα πιο ελεεινά παραδείγματα». 

 

27 ευρώ τα μοριακά τεστ στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο δήμαρχος Συκεών - Νεάπολης, είχε εξηγήσει ότι κατάφερε να εξασφαλίσει αυτές τις τιμές για τους δημότες,  ωφελούμενους και περιθαλπόμενους στις κοινωνικές δομές του δήμου του, μέσα από νόμιμες δημοπρασίες, και μάλιστα ανέφερε ότι όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που συμμετείχαν στη δημοπρασία, προσέφεραν PCR τεστ σε χαμηλές τιμές, το ανώτερο 2-3 ευρώ ακριβότερα από τα 27 και 29 ευρώ που προσέφερε το εργαστήριο που επιλέχθηκε. Μάλιστα, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι, και πριν από 1-1,5 χρόνο, όταν στην αγορά τα PCR τεστ διενεργούνταν προς 120-140 ευρώ, ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών πέτυχε κατόπιν δημοπρασίας τη διενέργειά τους προς 40 ευρώ. Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επόμενη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη άνοιξη, όταν τελειώσει το πακέτο των τεστ που προμηθεύτηκε, οι τιμές των τεστ θα είναι ακόμα χαμηλότερες από τα 27-29 ευρώ.

«Ακόμα και τα ακριβότερα μικροβιολογικά εργαστήρια, που συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία μας, τον περασμένο Ιούνιο, προσέφεραν PCR τεστ σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα 47 ευρώ που όρισε ως πλαφόν η Πολιτεία. Φανταστείτε, πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά στην τιμή, όταν τα PCR τεστ διενεργούνταν προς 120, 130 ή ακόμα και προς 140 ευρώ. Εκείνη την εποχή, τον Οκτώβριο του 2020, στη δική μας δημοπρασία πετύχαμε τιμή προς 40 ευρώ το μοριακό τεστ. Πιστεύω ότι, αν οι δήμοι είχαμε την άδεια να κάνουμε όλη τη διαδικασία των PCR τεστ, οι τιμές τους θα ήταν ακόμα χαμηλότερες. Οι εισαγωγείς φέρνουν PCR με τιμή στα 10 ευρώ. Πάνω σε αυτά τα μικροβιολογικά εργαστήρια προσθέτουν το κόστος για τους εργαζομένούς τους, καθώς και το κόστος της μεταφοράς των τεστ, ιδίως τα μικρά μικροβιολογικά κέντρα, σε αντιδραστήρια που έχουν μηχανήματα. Και πάλι, όμως, η συνολική τιμή απέχει πολύ από τα 47 ευρώ. Τρανή απόδειξη οι τιμές που πετυχαίνει στις δημοπρασίες ο δήμος μας, ο οποίος ήταν μπροστάρης στο συγκεκριμένο τομέα. Ο καθένας από μας μπορεί να υπολογίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενθυλάκωσαν πολύ μεγάλα συμφέροντα που διακινούν τα μοριακά τεστ. Το ιδανικότερο σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», σημείωσε. 

Κόντρα δίχως τέλος

Η κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη - Παύλου Πολάκη δείχνει να μην έχει τέλος, με το πολιτικό θερμόμετρο να έχει ανέβει, το τελευταίο 24ωρο, μετά από ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την μητέρα του. Την αρχή έκανε την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου, μέσω ανάρτησης στο Facebook ο Παύλος Πολάκης, όπου ανέφερε ότι η 83χρονη μητέρα του βρισκόταν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με συμπτώματα κορονοϊού, όμως, από τη διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνταν να της κάνουν μοριακό τεστ καθώς, με οδηγία του υπουργού υγείας, Θάνου Πλεύρη, μόνο όσοι είναι για εισαγωγή θα κάνουν μοριακό τεστ στα νοσοκομεία. 

 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης απάντησε στην επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του την Παρασκευή ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή την αναμονή της 83χρονης μητέρας του να κάνει PCR test. Ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως «η μάνα δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση, ακόμη και εάν ο γιος της το επιδιώκει και τη χρησιμοποιεί».

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε υπουργό τον κ. Πολάκη στη διάρκεια της πανδημίας.

«Η είδηση ότι ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας του Σύριζα κ. Πολάκης δεν φρόντισε τόσο καιρό, η ίδια του η μητέρα να κάνει την ενισχυτική 3η δόση, αν και 83 ετών, είναι αποκαλυπτική του τί θα είχαμε περάσει αν η Πανδημία είχε έρθει ένα μόλις χρόνο νωρίτερα», γράφει στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει σκωπτικά: «Ο Θεός μας λυπήθηκε».

Απαντώντας ο κ. Πολάκης σχολίασε πως: «Αν εγώ ήμουν υπουργός Υγείας ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ 21.200 νεκρούς όπως έχουμε με την καταστροφική σας διαχείριση που μας έχει φέρει στην πρώτη θέση των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη».
 
μοριακό τεστΚορονοϊόςΘάνος ΠλεύρηςΠαύλος ΠολάκηςΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώρα