Πολιτική|13.01.2022 07:36

ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο η ακρίβεια και το κυβερνητικό αλαλούμ για τον ΦΠΑ

Βούλα Κεχαγιά

Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την κρίση ακρίβειας προώθησε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει παρά την προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από την κυβέρνηση τόσο στα ζητήματα που συνδέονται με την πανδημία όσο και με την εκτίναξη των τιμών των προϊόντων με αιχμή τα καύσιμα και την ενέργεια.

Η κυβέρνηση έδωσε για μία ακόμη φορά τροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση για αυστηρή κριτική επαναλαμβάνοντας τα φαινόμενα διγλωσσίας που παρουσίασε και τις προηγούμενες ημέρες εξ αφορμής της επιβολής του προστίμου των 100 ευρώ σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση αυτοδιαψεύστηκε για το θέμα του ΦΠΑ καθώς την ίδια ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου προανήγγειλαν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα -θεωρητικώς για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια- ήρθε με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και με κατηγορηματικό τρόπο έκοψε κάθε σχετική συζήτηση -αδειάζοντας συγχρόνως τους δύο υπουργούς- ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα μείωσης του ΦΠΑ.

«Τα πράγματα θα ήταν κωμικά αν δεν ήταν σοβαρά» σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης καυτηριάζοντας την κυβερνητική αδράνεια στην συγκράτηση των τιμών, την ώρα που αναμένονται νέες αυξήσεις πάνω από 20% σε βασικά είδη διατροφής.

Εκ παραλλήλου η κυβέρνηση με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ημερών διέρρευσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης θα εγκρίνει την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για την οποία «φωνάζει» την τελευταία εβδομάδα η αξιωματική αντιπολίτευση με τη διαφορά πως αυτή θα αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλουςγονείς όσων μαθητών έχουν κολλήσει κορονοϊό. Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης που έχει την ευθύνη για την έκδοση σχετικής απόφασης για τον ιδιωτικό τομέα ακόμη το σκέφτεται και δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη απόφαση, δίνοντας την αίσθηση πως η κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα είτε εμφανίζεται ως «βαβέλ» είτε κινείται σε εντελώς διαφορετικές ταχύτητες.

Την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έθιξε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος (real) σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά παρακολουθεί τη λεηλασία του εισοδήματος της κοινωνίας. Συμπέρασμα; «Όπως στην πανδημία έτσι και στο μέτωπο της ακρίβειας η κυβέρνηση είναι ανίκανη να σχεδιάσει έστω και σε βάθος εβδομάδας» λένε αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου. Και θυμίζουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία με “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Επιπλέον, ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν πέρασαν καθόλου απαρατήρητα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι η ανεργία στους νέους ανθρώπους σκαρφάλωσε στο 39,1%, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε παραδώσει στο 35,2%.

ειδήσεις τώρααυξήσειςΑλέξης Τσίπραςάδεια ειδικού σκοπούακρίβειαΣΥΡΙΖΑ