Πολιτική|01.02.2019 16:32

Τι σημαίνει το «παραιτούμαι»... προσεχώς που είπε ο Παπαχριστόπουλος

Newsroom

Η απόφαση του κ. Παπαχριστόπουλου πάρθηκε έπειτα από παραίνεση του Νίκου Βούτση να κάνει... κράτει λίγες ημέρες έτσι ώστε να ψηφιστεί από την Βουλή το πρωτόκολλο κύρωσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, που σημειωτέον τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών κι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είπε ότι ενός προβλήματος στο όχημά του καθυστέρησε να φτάσει στην Βουλή έτσι ώστε να παραδώσει την έδρα του.

Το Πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στο Open TV είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ. Η δήλωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Βούτση: «Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών. Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα παραιτηθεί λοιπόν εντός των επόμενων ημερών, κάτι που σημαίνει ότι η έδρα του περνάει στα χέρια του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με την ηγεσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Μάλιστα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα ήθελε να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενδιάμεση λύση που προωθεί η κυβέρνηση

Ενδιάμεση λύση για να ξεπεραστεί το «αγκάθι» με τη διατήρηση ή μη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ προτίθεται να εισηγηθεί η κυβέρνηση, την ώρα που ο πρόεδρός της εξακολουθεί να εκτοξεύει δημόσιες απειλές, υπαινισσόμενος μάλιστα ότι εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημά του, η κυβέρνηση δεν θα κάνει παρέλαση. Κατά τις πληροφορίες, η λύση που προωθείται δεν είναι άλλη από το να διατηρήσει ο Πάνος Καμμένος τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού ακόμη κι αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ διαλυθεί.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα μπορεί να απευθύνεται στο Σώμα με την ιδιότητα του αρχηγού πολιτικού κόμματος και να έχει υπαλλήλους, μετακλητούς, και γραφείο στον χώρο του Κοινοβουλίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού μπορεί να διατηρήσει και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που έχει ήδη δει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Εναλλακτικά υπάρχει πάντα το σενάριο αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο δεν φαίνεται ωστόσο αυτήν τη στιγμή ως το κυρίαρχο.

Τα ενδεχόμενα σενάρια μετά την παραίτηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να αλλάξει τα άρθρα 5 και 16 του Κανονισμού της Βουλής που αφορούν τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Καίριος είναι ο ρόλος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, διότι μόνο με την ιδιότητα που έχει, μπορεί να καταθέσει αίτημα διαφορετικής ερμηνείας του Κανονισμού της Βουλής, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Αν περάσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις, όπως προαναφέραμε ο Καμμένος θα διατηρήσει την ΚΟ, έχοντας όλα τα δικαιώματα ανεξάρτητα του αριθμού των βουλευτών τους.

Ετσι εκτιμάται ότι η πλειοψηφία θα έχει συμμάχους σε αυτή τη ρύθμιση τόσο τον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ώστε να ενταθεί το μέτωπο τους με τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον Βασίλη Λεβέντη. Οι λύσεις που προκρίνονται λοιπόν, είναι οι εξής δύο:

  1. Να αλλάξει η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι οι πέντε βουλευτές που συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.
  2. Να υπάρξει νέα, διασταλτική ερμηνεία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια απόφαση του Βούτση, η οποία θα πρέπει να περάσει κατόπιν με ψηφοφορία.

Εφόσον εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, είναι πιθανό το σενάριο να ενταχθούν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι (Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Ζουράρις, Θ. Παπαχριστόπουλος, Σπ. Δανέλλης και Κ. Παπακώστα).

ΑΝΕΛΘανάσης Παπαχριστόπουλος