Ζάεφ: «Στο φως όλες οι διαπραγματεύσεις από το 1992»
Χρήστος ΤελίδηςYπέρ του αποχαρακτηρισμού όλων των αρχείων-εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το όνομα με την Ελλάδα από το 1992 μέχρι και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας την Πέμπτη στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή. Οπως είπε, εάν υπάρχουν νομικές δυνατότητες, θα προτείνει στις αρμόδιες υπηρεσίες-ιδρύματα να αποχαρακτηρίσουν όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων για αυτήν την περίοδο.
«Εάν υπάρχουν δυνατότητες, στον κατάλληλο χρόνο, που δεν θα προκαλέσει ζημιά στην κατάσταση ή στις σχέσεις με την Ελλάδα, προσωπικά θα ενθαρρύνω τις υπηρεσίεςιδρύματα να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό και να δημοσιεύσουν τα έγγραφα αυτά» είπε ο Ζ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο, όπως πιστεύει, θα βοηθήσει τους πολίτες να ενημερωθούν για όλη τη διαδικασία, για το τι ήταν εκείνα που πήγαιναν πίσω την υπόθεση και τι συνέβη στην τελευτά φάση των συνομιλιών που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετρήσεις της κοινής γνώμης
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Η1 της Βοσνίας, ο Ζ. Ζάεφ είπε ότι από τις πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης προκύπτει ότι σήμερα το 70% των πολιτών εγκρίνει τη Συμφωνία με την Ελλάδα και για τη μεταστροφή αυτή είπε ότι οι πολίτες ακολουθούν τους ηγέτες τους, και αυτό γιατί η Συμφωνία είναι διαφανής και δίκαιη. Την ίδια ώρα, αίσθηση δημιούργησε χθες η ενέργεια του Αλβανού προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι να ξεκινήσει τη συνεδρίαση του Σώματος στην αλβανική γλώσσα, κάτι που, όπως είπε, προβλέπεται από τον νέο νόμο περί γλωσσών. Εντονη ήταν η αντίδραση του VMRO-DPMNE, το οποίο κατήγγειλε την ενέργεια ως αντισυνταγματική, λέγοντας παράλληλα ότι παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.
- Pizza Fan: Η φοροδιαφυγή-μαμούθ άνω των 25 εκατ. ευρώ, το «ντου» σε 100 καταστήματα και οι 21 συλλήψεις
- Στημένα στο μπάσκετ: Μετρητά με το... τσουβάλι, σφυρίγματα α λα καρτ και αθλητικό «τσιφλίκι»
- Σχολικά δρομολόγια: Το τίμημα του κακού σχεδιασμού πληρώνουν οι μαθητές - 127 δρομολόγια στα... αζήτητα
- Το μήνυμα Μαξίμου σε Σαμαρά με Γεραπετρίτη, ο αθυρόστομος Καλογερόπουλος και η επόμενη ένταξη στο ΠΑΣΟΚ