Πολιτική|19.01.2022 16:37

Κορονοϊός: Έντονες αντιδράσεις για τη μείωση μισθού στους γονείς με παιδιά που νοσούν - «Tιμωρείτε τους ανθρώπους»

Newsroom

Τεράστιες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις άδειες ειδικού σκοπού και η οποία προβλέπει χαράτσι στο 50% των αποδοχών των γονέων με παιδιά που νοσούν με κορονοϊό. Όπως ορίζει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θεσπίζεται ειδική άδεια εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης των παιδιών τους, κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι γονείς αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως για τις ημέρες άδειας που δικαιούνται οι γονείς θα πρέπει να υποστούν «ψαλίδι» στον μισθό τους.

Το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας

Στην ανακοίνωση το υπουργείο διευκρινίζει τα εξής:

  • Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες
  • Για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.

Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι 3 πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας.

Η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος. Και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζόμενου.

Καταλήγοντας το Υπουργείο Εργασίας, σημειώνει ότι για την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Μάλιστα, επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του υποκρισία και ψευδολογία. «Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζομένους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ασχολούμαστε με την ουσία, τους αφήνουμε στην υποκρισία!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση «τιμωρεί» με μείωση μισθού τους γονείς

«Πιστή στο αντεργατικό της μένος και εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους», τονίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τους τιμωρεί δηλαδή γιατί το παιδί τους κόλλησε επειδή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων ζητάμε το αυτονόητο: άδειες ειδικού για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από covid».

«Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μετά από 40.000 κρούσματα σε μαθητές και μαθήτριες, η κυβέρνηση κάνει το αδιανόητο», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους γονείς να πάνε στις δουλειές τους, ακόμα και αν νοσεί το παιδί τους, και ας υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ακραίας διασποράς στους χώρους εργασίας».

«Ο όρος "εγκληματική" περιγράφει απόλυτα τη διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ξενογιαννακοπούλου: Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τους γονείς

Θέση για το ζήτημα πήρε και η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά:

Προφανώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η έκτακτη και χωρίς προηγούμενο συνθήκη της πανδημίας, αδιαφορεί για την έξαρση των κρουσμάτων, και τους χιλιάδες μαθητές που καθημερινά βρίσκονται θετικοί με covid-19 και τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων γονιών τους να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού για να περιθάλψουν στο σπίτι τα παιδιά τους που νοσούν, χωρίς όμως να τιμωρηθούν με μείωση των αποδοχών τους και της τακτικής τους άδειας για το αυτονόητο.

Το αυτονόητο από άποψη υγειονομική και κοινωνική δεν υπάρχει βέβαια για μία κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία μέτρα, δεν αναγνωρίζει το κόστος της ακρίβειας στο εισόδημα των εργαζομένων και εφαρμόζει τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που επιβάλλει απλήρωτες ώρες εργασίας, μείωση αποδοχών και κατάλυση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

κυβέρνησηαντιπολίτευσηειδήσεις τώραΚορονοϊόςάδεια ειδικού σκοπούγονείςυπουργείο Εργασίας