Πολιτική|02.02.2019 07:32

Να µη χάσουν τα µικρά κόµµατα τα δικαιώµατά τους επιθυµεί η κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Ευρύτερη συναίνεση θα επιδιώξουν η κυβέρνηση και πρωτίστως το προεδρείο της Βουλής στην πρόταση του Μαξίµου να ξεπεραστεί το πρόβληµα µε τη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Οµάδων µέσω της διατήρησης της ιδιότητας του πολιτικού αρχηγού για τους προέδρους των κοµµάτων που χάνουν τους πέντε βουλευτές.

Η πρόταση στην παρούσα φάση φαίνεται πως αφορά το Ποτάµι, τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και την Ένωση Κεντρώων, που «απειλούνται» µε την απώλεια των κοινοβουλευτικών τους προνοµίων. Η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ποταµιού ήδη έχει διαλυθεί, η αντίστοιχη οµάδα των ΑΝΕΛ απειλείται µε διάλυση µετά το «ξεπάγωµα» της παραίτησης Παπαχριστόπουλου και οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να χάσουν την Κοινοβουλευτική τους Οµάδα εφόσον τελικά ο Γιάννης Σαρίδης ανεξαρτητοποιηθεί για να συγκροτήσει δικό του κόµµα µαζί µε τους «Πειρατές». Αυτήν τη στιγµή, τρία κόµµατα που εισήλθαν τον Σεπτέµβριο του 2015 στη Βουλή κινούνται στα όρια και η κυβέρνηση εκτιµά ότι δεν είναι ηθικά και πολιτικά ορθό να χαθούν όλα τα προνόµιά τους.

∆ιερεύνηση προθέσεων

Οι πληροφορίες -όπως έγραψε το «Εθνος» -συγκλίνουν στην εκτίµηση πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στον Νίκο Βούτση να διερευνήσει κατά πόσο τα κόµµατα του Κοινοβουλίου είναι διατεθειµένα να αναγνωρίσουν και ασφαλώς να συναινέσουν στην άποψη πως από τη στιγµή που κάποιοι σχηµατισµοί έλαβαν το 3% και εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή δεν θα πρέπει να χάσουν όλα τους τα προνόµια.

Σύµφωνα µε την κυβερνητική πρόταση, οι πρόεδροι των κοµµάτων και σε αυτήν τη φάση οι κ. Θεοδωράκης και Καµµένος µπορούν να διατηρήσουν τα προνόµια του πολιτικού αρχηγού, δηλαδή να παρεµβαίνουν στις συνεδριάσεις της Ολοµέλειας, να διατηρούν γραφεία στη Βουλή και να έχουν µετακλητούς υπαλλήλους ακόµη και αν δεν διαθέτουν τους απαιτούµενους πέντε βουλευτές που εκλέχτηκαν µε το κόµµα τους και παραµένουν σε αυτό. Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή από έναν ευρύτερο αριθµό κοµµάτων, τότε λογικά θα προχωρήσει.

Κανονισµός

∆εν έχει ξεκαθαριστεί ακόµη εάν απαιτείται και τροποποίηση του Κανονισµού της Βουλής για να συµβεί αυτό. Στην αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή υπάρξουν ευρείες αντιδράσεις, τότε δεν θα υπάρξει παρέµβαση και οι Κοινοβουλευτικές Οµάδες θα διαλυθούν χάνοντας και όλα τα προνόµιά τους. Κάπως έτσι εξηγείται γιατί ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο να καθυστερήσει για µία εβδοµάδα την παραίτησή του. Προφανώς και τις επόµενες ηµέρες θα επιδιώξει να διαπιστώσει σε ποιον βαθµό τα πολιτικά κόµµατα συναινούν σε µια αναγνώριση της διατήρησης των προνοµίων των κοµµάτων που µπήκαν στη Βουλή.

Με τον κ. Παπαχριστόπουλο εντός, τα πνεύµατα θα ηρεµήσουν για λίγες ηµέρες και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα έχει τη δυνατότητα να σκεφθεί µε µεγαλύτερη ψυχραιµία εάν επιθυµεί να συζητήσει την πρόταση που προωθείται.

«Η κυβέρνηση θέλει να δηµιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ανοίξει κανέναν πόλεµο µε τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.Αντίθετα, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυµεί τη διάλυση καµίας Κοινοβουλευτικής Οµάδας και επιθυµεί να υπάρξει λύση για να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα που έχουν ανακύψει µέσα στις επόµενες ηµέρες.

«Εχει δηµιουργηθεί µια συνθήκη στο ελληνικό Κοινοβούλιο επί της οποίας θα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάµεις» είπε χθες ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος και εξήγησε: «Εξαιτίας της διαµόρφωσης του πολιτικού σκηνικού κατά την περίοδο της κρίσης, κόµµατα που έχουν λάβει το 3% έχουν βρεθεί χωρίς Κοινοβουλευτική Οµάδα ή κινδυνεύουν να βρεθούν. Εµείς τι λέµε; Να ανοίξει πολιτικός διάλογος, να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάµεις. Εµείς δεν θεωρούµε πολιτικά ορθό να αποστερούνται τα πολιτικά κόµµατα των δικαιωµάτων τους».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Βουλήκυβέρνηση