Πολιτική|24.01.2022 07:05

Κυβέρνηση: Η δύσκολη μάχη της καθημερινότητας - Από τον κορονοϊό στην κακοκαιρία Ελπίς

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια δύσκολη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας δίνει η κυβέρνηση, καθώς ο Ιανουάριος αποδείχθηκε ένας δύσκολος μήνας με μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής να ζητούν λύση.

Η αρχική αισιοδοξία για γρήγορη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού δεν επιβεβαιώθηκε και στόχος πλέον είναι η κατάσταση να βελτιωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ η επέλαση του χιονιά έχει σημάνει συναγερμό, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» χτυπά με σφοδρότητα όλη τη χώρα και χθες στα «λευκά» ντύθηκαν ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου.

Στην κυβέρνηση υπήρξε μαραθώνιος συσκέψεων το Σαββατοκύριακο, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενόψει της σημερινής επέλασης του χιονιά. Βασική επιδίωξη είναι να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο σε όλη τη χώρα και να μην επαναληφθούν εικόνες από το παρελθόν με εγκλωβισμένους οδηγούς στις εθνικές οδούς.

Από εκεί και πέρα στόχος είναι να σταλεί σήμα πως το περσινό … πάθημα με την Μήδεια έγινε μάθημα και να ληφθούν εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα στους δήμους. Υπενθυμίζεται πως η περσινή κακοκαιρία που είχε χτυπήσει σφοδρά και την Αττική είχε ως αποτέλεσμα δέντρα να καταρρεύσουν λόγω του χιονιά, να κλείσουν δρόμοι και να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κυρίως στα βόρεια προάστια. Για να μην αναβιώσουν ανάλογες εικόνες ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή τα μέτρα για τον κορονοϊό - και η ανάγκη για ανοιχτά παράθυρα στις σχολικές αίθουσες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία - οδήγησαν στην απόφαση για επιστροφή της τηλεκπαίδευσης για 48 ώρες στην Αττική αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά στο covid μέτωπο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο δεν προχωρά με γρήγορο βήμα η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου. Την ίδια στιγμή οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν πως αργεί να φανεί φως στο τούνελ και περισσότερα από 150 άτομα έχασαν μέσα σε ένα διήμερο τη ζωή τους.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης, άστε να μειωθεί η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Με βάση τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ότι το 93,4% των θανάτων από κορονοϊό κατά το τελευταίο 15νθημερο αφορούσε ασθενείς που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση.

Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στους κλειστούς χώρους θα λήγει στους επτά μήνες για όλους τους ενήλικες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Πάντως το ενδεχόμενο νέων μέτρων παραμένει «παγωμένο», ενώ αυτή την εβδομάδα θα γίνει μια ακόμα συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών όπου θα συζητηθεί το πότε αλλά και το πως θα γίνει η χαλάρωση των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση (η άρση των μέτρων αναμένεται να γίνει το Φεβρουάριο σε δόσεις).

Ο γόρδιος δεσμός των συντάξεων και η ψηφιοποίηση του δημοσίου

Στη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας κυρίαρχο ρόλο έχει η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων συνταξιούχων, που περιμένουν ακόμα και για τρία χρόνια για να εκδοθεί η πολυπόθητη απόφαση. Το υπουργείο Εργασίας έριξε στη «μάχη» πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές από τον ιδιωτικό τομέα και έχει μπει ένας δύσκολος στόχος: το καλοκαίρι να μην υπάρχει στοκ εκκρεμών συντάξεων.

Παράλληλα μια σειρά κινήσεων γίνονται με στόχο την ταχύτερη επικοινωνία των πολιτών με το δημόσιο και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με κινήσεις όπως το άυλο διαζύγιο, η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου με μια διαδικασία που θα μπορεί να ολοκληρώνεται σε μία και μόνο επίσκεψη στο συμβολαιογράφο και η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης.

Κακοκαιρία Ελπίςκυβέρνησηειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΚορονοϊός