Πολιτική|24.01.2022 21:34

Κόντρα κυβέρνησης - Αττικής Οδού: Οι ευθύνες, οι εγκλωβισμένοι και η συγνώμη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Με χιλιάδες οδηγούς να βιώνουν μία απίστευτη ταλαιπωρία στην Αττική Οδό καθώς έχουν μείνει στα αυτοκίνητά τους ακόμα και 10 ώρες πριν ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τον στρατό, η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες για τις εικόνες ντροπής που καταγράφονται στον «καλύτερο δρόμο της Ελλάδας» κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στην εταιρεία.

Η Αττική Οδός από την πλευρά της και μετά τον σάλο που προκάλεσε η πρώτη της ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά απέδωσε το κυκλοφοριακό χάος στην «έλλειψη εμπειρίας των οδηγών» και σε «μηχανικές βλάβες» εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία ζητεί συγγνώμη από τους οδηγούς για την ταλαιπωρία και αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή γεγονότα.

Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες από την Αττική Οδό

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ζήτησε συγγνώμη από τους οδηγούς για την ταλαιπωρία και στάθηκε στην ανάγκη για αναζήτηση ευθυνών από την εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού για το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Αττική Οδό και θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης. «Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας δυστυχώς η Αττική Οδός, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό. Παρά τις συσκέψεις που κάναμε τις δύο προηγούμενες ημέρες, στις οποίες συμμετείχαν και υποσχέθηκαν ότι θα διασφαλίσουν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων για να κρατηθεί ανοιχτή η Αττική Οδός. Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό».

Αττική Οδός: Νέα ανακοίνωση μετά τις κατηγορίες Στυλιανίδη για ευθύνες

Η εταιρεία εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή γεγονότα.

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

Τι καταγγέλλουν οι οδηγοί

Οι οδηγοί τονίζουν ότι όταν μπήκαν στην Αττική Οδό κανείς δεν τους προειδοποίησε για το γεγονός πως ο δρόμος έχει κολλήσει, ούτε τους ζήτησαν να φορέσουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι υπεύθυνοι της Αττική Οδού δεν απαγόρευσαν τη διέλευση βαρέων οχημάτων, γεγονός που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στο να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων, καθώς κάποια βαρέα οχήματα «δίπλωσαν».

Οι οδηγοί σημειώνουν ότι από το πρωί δεν έχουν δει κανένα όχημα να προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο και φοβούνται ότι θα χρειαστεί να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους μέσα στην κακοκαιρία που ολοένα και επιδεινώνεται. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι ουδέποτε τους έγινε κάποια ενημέρωσή για το τι συμβαίνει και πότε αναμένεται να τελειώσει η ταλαιπωρία τους.

Πώς γίνεται ο απεγκλωβισμός στην Αττική Οδό

Σε νέες ανακοινώσεις προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας  ο Χρήστος Στυλιανίδης, ενόψει επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κακοκαιρίας Ελπίδας που σαρώνει τη χώρα, δημιουργώντας πρωτοφανή προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, στο Δαχτυλίδι, στην οδό Κηφισίας και στην Οδό Πεντέλης πραγματοποιείται επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών που είναι για ώρες ακινητοπποιημένοι. Οι οδηγοί που απεγκλωβίζονται οδηγούνται σε έξι σημεία, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Κάντζα, Παιανία και Σπάτα, όπου τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους καθοδηγούν σε λεωφορεία.

Η πρώτη ανακοίνωση της υπεύθυνης εταιρείας για την Αττική Οδό που προκάλεσε αντιδράσεις

Η πρώτη ανακοίνωση της Αττικής Οδού για τα προβλήματα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς έδειχεν ως υπευθύνους για το χάος κάποιους οδηγούς κάνοντας λόγο για «έλλειψη εμπειρίας» και «μηχανικές βλάβες». Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε από την Τροχαία να μειωθεί η ροή των οχημάτων στην είσοδο στην Αττική Οδό προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να απεγκλωβίζονται τα οχήματα και να γίνεται αποχιονισμός».

Αττική Οδόςκακοκαιρίακαιρόςειδήσεις τώραΧρήστος ΣτυλιανίδηςΚακοκαιρία Ελπίς