Πολιτική|25.01.2022 13:02

Οικονόμου: Τεράστιες οι ευθύνες της Αττικής Οδού - Η κακοκαιρία ήρθε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση

Newsroom

Για τεράστιες ευθύνες της εταιρείας στην Αττική Οδό έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας για το χάος και τις εικόνες ντροπής που καταγράφονται μέχρι και το πρωί της Τρίτης στον πολυδιαφημισμένο δρόμο και τόνισε ότι αυτές θα αποδοθούν. Επίσης, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι από τη διεύθυνση της εταιρείας είχαν εγγυηθεί πως ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός. Σε ερωτήσεις γιατί έκλεισαν οι μεγάλες οδικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως η Μεσογείων, η Κατεχάκη και η Κηφισίας, επεσήμανε ότι καθυστέρησαν να γίνουν πράγματα που έπρεπε, ενώ ανέφερε ότι η κακοκαιρία ήρθε με μεγαλύτερη ένταση και νωρίτερα από ότι ανέμενε η Πολιτική Προστασία.  

Για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού σημείωσε ότι έχουν απεγκλωβιστεί περίπου τα δύο τρίτα των οχημάτων. Δηλαδή έχουν φύγει περίπου 1.200 οχήματα από τα περίπου 1.800 και σημείωσε ότι πολλά από αυτά που έχουν παραμείνει είναι εγκαταλελειμμένα, όμως υπάρχουν και άλλα με τους πολίτες ακόμα να βρίσκονται μέσα ακινητοποιημένοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι περίπου 3.000 με 3.500 χιλιάδες ανθρώπους είτε μόνοι τους είτε με άλλους τρόπους και ανέφερε ότι ο Προαστιακός έπαιρνε κόσμο που είχε εγκλωβιστεί. Επιπλέον, σημείωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμοί των ανθρώπων είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, κάλεσε όλους εκείνους που έχουν αφήσει τα αυτοκίνητά τους να μην πάνε προς ώρας να τα πάρουν και να μείνουν σε ασφαλές σημείο για να διευκολυνθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να καθαρίσουν τον δρόμο. «Οι πολίτες επικοινωνώντας με την Πολιτική Προστασία και την Τροχαία μπορούν να πάρουν τις ανάλογες κατευθύνσεις και οδηγίες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολη η επιχείρηση ανοίγματος της Αττικής Οδού.

Τι έφταιξε στην Αττική Οδό

Σε ερώτηση για το τι έφταιξε και εκτυλίχθηκαν αυτές οι εικόνες χάους με χιλιάδες ανθρώπους να υφίστανται αυτή την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία ακόμα και για 24 ώρες ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τις ευθύνες της εταιρείας.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Αττικής Οδού. Είχαν εγγυηθεί ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός. Είχαν πει ότι διαθέτουν συγκεκριμένα μηχανήματα για να διαχειριστούν την κατάσταση και τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα καταλογιστούν οι ευθύνες στην Αττική Οδό και θα υπάρξουν συνέπειες».

Η κακοκαιρία ήρθε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από ότι είχαμε προβλέψει

Το μεγαλύτερο πρόβλημα την τρίτη εντοπίστηκε στην Αττική Οδό, όμως δεν ήταν το μόνο. Μεγάλες οδικές αρτηρίες του δικτύου της Αθήνας, όπως η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Λαυρίου και άλλες ουσιαστικά έκλεισαν και χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα χιόνια. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να παρατήσουν τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους και να περπατήσουνε μέχρι τα σπίτια τους καθώς τα ΜΜΜ ήταν «εκτός λειτουργίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για αυτά τα προβλήματα ανέφερε ότι θα δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες:

«Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Οφείλουμε να απαντήσουμε στον κόσμο γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και θα το κάνουμε με κάθε ειλικρίνεια και δίνοντας όλες τις απαντήσεις που δικαιούται κοινωνία να πάρει. Είχαμε έναν χιονιά που ήρθε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από ότι είχε προβλέψει ο κάθε ειδικός και ο κάθε μετεωρολόγος. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Οι δημοσιογράφοι του OPEN επεσήμαναν ότι ο μετεωρολόγος του σταθμού Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε επισημάνει ότι η κακοκαιρία θα έρθει νωρίτερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, έθεσαν ερωτήματα για ποιον λόγο δεν είχε κηρυχθεί αργία η Δευτέρα και έτσι όλοι οι άνθρωποι έφυγαν ταυτόχρονα από τις δουλειές τους μέσα στον χιονιά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι «είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν και πρόσθεσε ότι η Πολιτική Προστασία δεν είχε προγνώσεις οι οποίες μιλούσαν για τόσο έντονα φαινόμενα, επίσης οι προγνώσεις έλεγαν ότι το φαινόμενο θα έρθει αργότερα».

Γιατί δεν κηρύχθηκε αργία η Δευτέρα -  Καθυστέρησαν να γίνουν πράγματα σε Μεσογείων, Κηφισίας, Κατεχάκη

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Βασίλης Τσεκούρας τόνισαν ότι οι ενημερώσεις από το 112 έκαναν λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Δευτέρα και επίσης ότι τα σχολεία, τα οποία λειτουργούν το πρωί, έκλεισαν εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τον κύριο Οικονόμου να απαντά πως τα σχολεία έκλεισαν για λόγους «που αντιλαμβάνεται ο καθένας» και η Δευτέρα δεν κηρύχθηκε αργία ούτε ορίστηκε τηλεργασία γιατί οι προγνώσεις μιλούσαν για κακοκαιρία από το μεσημέρι και μετά. «Εκ των υστέρων, αν γνωρίζαμε την ένταση του φαινομένου και την ώρα που θα είχε κηρυχθεί αργία».

Σε ερώτηση αν όλα έγιναν σωστά επεσήμανε το πρόβλημα στην Αττική Οδό και πρόσθεσε ότι σε μεγάλους δρόμους, όπως στη Μεσογείων, στην Κηφισίας και στην Κατεχάκη, καθυστέρησαν να γίνουν πράγματα που έπρεπε να γίνουν και οι δρόμοι αυτοί έκλεισαν. Αυτά προκάλεσαν περαιτέρω προβλήματα με κορυφαίο το ζήτημα της Αττικής Οδού.

«Στην ερώτηση αν έγιναν όλα σωστά όταν έχουμε χιλιάδες κόσμο στα αυτοκίνητά του και έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν ρεύμα και η εξέλιξη είναι η διαδικασία απεγκλωβισμού, δεν υπάρχει απάντηση που να λέει ότι έγιναν όλα σωστά. Η ώρα των απαντήσεων θα έρθουν μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων», ανέφερε.

Κακοκαιρία ΕλπίςκαιρόςδρόμοιΑττική ΟδόςκακοκαιρίαΓιάννης Οικονόμου