Πολιτική|28.01.2022 07:18

Πρόταση μομφής: Κλιμακώνει τη σύγκρουση ο ΣΥΡΙΖΑ – Η στόχευση Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Ως επιταχυντής μιας προειλημμένης απόφασης για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης λειτούργησε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και η αδυναμία του “επιτελικού κράτους” να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση.

Η πρόταση μομφής ήταν το “επόμενο βήμα” στην κλιμάκωση της στρατηγικής σύγκρουσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αποτυπώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο από τον Αλέξη Τσίπρα με το αίτημα για διενέργεια εκλογών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Όποιος παρακολουθούσε τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιλαμβανόταν ότι η τακτική της επίθεσης ήταν χωρίς επιστροφή κάτι που κατέστησε με σαφήνεια και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη στο “Κόντρα” αποκλείοντας την πιθανότητα συνεννόησης με την κυβέρνηση πάνω στα ερείπια.

Απλώς, το απόλυτο χάος που προκάλεσε ο χιονιάς επίσπευσε την απόφασή του να καταθέσει τώρα την πρόταση δυσπιστίας κατά της “χειρότερης κυβέρνησης που πέρασε από τη χώρα από τη μεταπολίτευση κι έπειτα”.

Δεν ήταν όμως μόνο η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού που τον οδήγησε σ’ αυτήν την απόφαση. Κατά τις πληροφορίες το θέμα “Γεραπετρίτη” και οι συνομιλίες του με τον υπόδικο  Φουρθιώτη που έβγαλε ο δεύτερος στη δημοσιότητα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς φαίνεται ότι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης  νομοθετούσαν με βάση τις υποδείξεις του τηλεπαρουσιαστή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος σε υστερόγραφο ανακοίνωσης του επισημαίνει προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας είναι αυτονόητο ότι θα περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Γεραπετρίτη για τις εξαρτήσεις του ιδίου, αλλά και του πρωθυπουργού του με τον υπόδικο Φουρθιώτη.

Το ότι ο συνδυασμός χιονιά και “χτυπήματος” Φουρθιώτη αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως την προηγούμενη Δευτέρα που επρόκειτο να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας- δεν υπήρχε σχεδιασμός για κατάθεση πρότασης μομφής.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τις πληροφορίες το βράδυ της Τετάρτης σε στενό κύκλο και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα γνώριζαν ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου Προέδρου Μιχάλης Καλογήρου. Το πρωί χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημέρωσε σχετικά και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με την κίνησή του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αφενός προκάλεσε αιφνιδιασμό στο κυβερνητικό επιτελείο που είχε απορρυθμιστεί ήδη από τα γεγονότα της κακοκαιρίας δείχνοντας στοιχεία διάλυσης.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η συζήτηση επί της πρότασης μομφής πιέζει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη καθώς θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του την ώρα που αυτά έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών. Επίσης, λένε πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποδείξει ότι η “μισή συγγνώμη” του στο υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν προσχηματική κάτι δύσκολο καθώς δεν τη συνόδευσε από παραίτηση ή αποπομπή υπουργών.

Αφετέρου σημειώνουν ότι αιφνιδίασε και το ΚΙΝΑΛ το οποίο αναγκαστικά  θα συμμετάσχει στη συζήτηση χωρίς τον νέο του αρχηγό, που ανακοίνωσε χθες στο Open ότι  θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η πρόταση μομφής φέρνει τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους, καθώς στην πρόταση μομφής δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε το βράδυ ότι η υπερψήφιση της πρότασης είναι καλοδεχούμενη όμως θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες αφού καταψηφίζει την κυβέρνηση της δεξιάς γιατί δεν θέλει εκλογές.

Πάντως με την κατάθεση της πρότασης μομφής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταφέρει να συσπειρώσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα και το κόμμα και την εκλογική του βάση σε μία πρωτοβουλία που κατά τη γνώμη του αφορά όλους. “Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια” είπε κλείνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή.

Με την πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως δημιουργεί πολιτικά γεγονότα και δεν αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων αποκλειστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑπρόταση δυσπιστίαςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςπρόταση μομφήςΒουλήΑλέξης Τσίπρας