Πολιτική|30.01.2022 21:18

Πρόταση μομφής: Καταψηφίστηκε στη Βουλή με 156 «Όχι»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Καταψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, 156 βουλευτές είπαν «όχι» ενώ 142 βουλευτές «ναι». Επίσης, βρέθηκε και ένα «παρών» το οποίο είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου.

Να σημειωθεί ότι «ναι» είπαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Τέλος, η Μ. Γιαννάκου δεν ψήφισε καθώς  βρίσκεται στο νοσοκομείο. 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Διαστρέφεις την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής

Το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης και κυρίως όλα όσα έχει πράξει τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή,  ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με ένα υπόδικο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πολύ γρήγορα, ίσως και αύριο, θα έχει ξεχαστεί η πρόταση δυσπιστίας, καθώς δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εξωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν.

Αρχικά ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μας ανακοινώσατε στην αρχή της ομιλίας σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι η εκτίμησή σας είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα θυμάστε ότι πριν από ενάμιση μήνα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα προβλέψει ότι στόχος του ήταν να μείνει δεύτερο κόμμα  και πράγματι λίγες εβδομάδες μετά ο αρχηγός του φαίνεται να με επιβεβαιώνει απόλυτα με μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας γιατί να δείχνει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα. Γιατί τι άλλο μπορεί να δηλώνει αυτοί οι άκαιρη πρωτοβουλία εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χορός του διατηρείται συσπειρωμένος χωρίς την δύναμη να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα»;

«Έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Το ξεπεράσατε όμως κύριε Τσίπρα σήμερα κάθε πρόταση και δύο ψέματα όχι ένα. Και πράγματι έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου και θα φροντίσουμε να κάνουμε τη σχετική ανακοίνωση να αποδομήσουμε ένα προς ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα σε αυτή την αίθουσα» πρόσθεσε. «Με διχαστικά συνθήματα στήνοντας ένα δικό σας σκηνικό μια χώρα διαλυμένη ταπεινωμένη με τους πολίτες περίπου γονατιστούς να σας παρακαλούν τάχα να κυβερνήσετε ξανά. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε».

Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα - Δεν άλλαξε η πορεία της χώρας προς την πρόοδο

«Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα και εμείς μπορούμε να πούμε ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσουμε μέχρι τώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες. Τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις μπορεί να δυσκόλεψαν αλλά δεν άλλαξαν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο. Σήμερα η Ελλάδα είναι διπλωματικά πιο ισχυρή από πότε με την οικονομία και την κοινωνία όρθια απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού. Με το κράτος να ψηφιοποιείται την Παιδεία και την Υγεία να αναβαθμίζονται τους φόρους να μειώνονται και τους πιο αδύναμους να προστατεύονται. Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά». 

«Δεν έχουν όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει και αυτό ισχύει και στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα. Προβλήματα που πρέπει να γίνουν διδάγματα. Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους ποτέ δεν την έμαθαν και ποτέ δεν την διατύπωσαν. Η δημόσια αυτοκριτική και η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού δεν είναι μια λέξη είναι μια πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία, η οποία οφείλει να βρίσκει το ισοδύναμο σε συγκεκριμένες λύσεις. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα τόνισε: «Κραυγές ενός, τους που δεν έχει βρει να πει μία κουβέντα για τις ευθύνες μας ιδιωτικής εταιρείας. Και επαναλαμβάνω, τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεται τις Αττικές Διαδρομές; Και βέβαια κάνετε φέτος πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοιχτή η Αττική Οδός όταν στην περσινή κακοκαιρία εγκαλούσατε την κυβέρνηση γιατί έκλεισε τότε την Αθηνών-Λαμίας».

«Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για τον κ. Φουρθιώτη»

Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για τον Μένιο Φουρθιώτη και την επικοινωνία που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκείνος είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο κ πρωθυπουργός σημείωσε: «Αφιερώσατε το ένα τρίτο της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος μεγαλούργησε επί των δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην Δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτήν την επιλογή σας.

Γι' αυτό κάνατε τελικά αυτή την πρόταση της δυσπιστίας, για τον κ. Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε, πόσο πιο απελπισμένος θα γίνεται;», σημείωσε.

Τσίπρας: Επίθεση κατά Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα

Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή καλώντας επίμονα τον πρωθυπουργό να προσφύγει στην κάλπη και για λόγους αξιοπρέπειας. Στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε την κυβέρνηση για παταγώδη αποτυχία με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό όπως σχολίασε ότι οι πολίτες έχουν πάθει πια ανοσία καθώς κανένας σταθμός δεν μπορεί να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να ακουστεί το γνωστό σύνθημα. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχετε πάθει εθισμό στη διαστρέβλωση της αλήθειας» και τόνισε πως «είστε κι εσείς θύμα, κλεισμένος σε γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς», καθώς «όταν ένας πολιτικός γίνεται ανέκδοτο σαρκασμού τότε έχει τελειώσει και δεν το γνωρίζει ο ίδιος».

«Ήρθατε χθες και αντί να απολογηθείτε στους πολίτες και τον λαό που ταλαιπωρήθηκαν άδικα, είχατε το θράσος να μάς κουνήσετε το δάχτυλο. Και πάλι χρησιμοποιώντας ως ασπίδα σας την τραγωδία στο Μάτι». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αδράνειά της στην κακοκαιρία, σχολίασε ότι ο μόνος που κρατάει πρακτικά για την κυβέρνηση είναι ο Φουρθιώτης και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για την προσχηματική συγγνώμη του. «Είπατε συγγνώμη και νομίζατε ότι καθαρίσατε. Δεν αρκεί μία συγγνώμη. Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. 23.275 σε κάθε οικογένεια που έχασε άδικα τον άνθρωπό της στην πανδημία γιατί αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ, συγγνώμη σε γιατρούς και νοσηλευτές ΕΣΥ γιατί τους αφήσατε μόνους χωρίς τα όπλα να νικήσουν το θάνατο. Συγγνώμη σε όσους εξαπατήσατε. Τέλος, 103 συγγνώμες στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι και σε κάθε συγκλονισμένο πολίτη γιατί προσωπικά εσείς κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά και δεν παρέλειψε να καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως έχει στήσει ένα «πάρτι χειρότερο από αυτό των ημερών της αφθονίας. Πέντε δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις και με κλειστούς διαγωνισμούς εν ονόματι της πανδημίας σε 18 μήνες σε πρωτοφανές πάρτι διανομής ακόμη και σε πεθερές και συνυφάδες».

Κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφυροκόπησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών αλλά και ωρών του υπόδικου Φουρθιώτη για τις συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με αιχμή το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη σχολιάζοντας μόνο: «Κρίμα και μόνο κρίμα κύριε Καθηγητά είναι θλιβερό να εκβιάζεται ένας υπουργός δεξί χέρι του πρωθυπουργού από έναν υπόδικο με τη διαδρομή που έχει». Όμως τις απαντήσεις τις αξίωσε από τον πρωθυπουργό θέτοντας ρητορικά ερωτήματα καθώς όπως τον κατηγόρησε και γνώριζε και συγκάλυπτε. Ως εκ τούτου, παρατήρησε: «Φοβάμαι πως ο βούρκος που τώρα επιπλέετε πολύ σύντομα θα σάς καταπιεί αν δεν έχετε να δώσετε απάντηση. Μια αλλιώς είναι η επιλογή αξιοπρέπειας για εσάς. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή. «Κύριε Μητσοτάκη είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνάει η χώρα; Κυβερνάτε εσείς ή μήπως η Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε υπόδικο παρουσιαστή; Γνωρίζετε πώς απέκτησε πρόσβαση σε φύλαξη 12 αστυνομικών; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί του τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Με τη μισή κυβέρνηση να τού κάνει ντελίβερι;». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, δε, ότι ο Φουρθιώτης έστησε 13 εταιρείες βιτρίνα χωρίς δραστηριότητα τις μέρες εκείνες. Αποκάλυψε δε ότι από τις 13 εταιρείες έχουν πιστωθεί επιστρεπτέες προκαταβολές σε 11 εξ αυτών 194.883 ευρώ ενώ εγκρίθηκαν συνολικά 250.000 ευρώ. Τα χρήματα πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου του 2021 και μεταφέρθηκαν για να αιτιολογήσουν δάνεια στην εταιρεία Έψιλον tv διαχειριστής του οποίου είναι Φουρθιώτης».

Επιμένοντας στο αίτημα για κάλπες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε γιατί αφού η κυβέρνηση απολαμβάνει τη δημοσκοπική μονοκρατορία γιατί δεν επιλέγει τη λύτρωση σχολιάζοντας πως η δημοκρατία περιορίζεται αλλά δεν καταργείται από την πανδημία.

Νέα Δημοκρατίαπρόταση μομφήςειδήσεις τώραΒουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας