Πολιτική|01.02.2022 14:20

Βουλή: Παραπομπή Πολάκη σε επιτροπή δεοντολογίας – Η απάντηση Τασούλα για το επεισόδιο με Αθανασίου και η αγωγή Γεωργιάδης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κόκκινο χτύπησε και σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με το κλίμα στην Ολομέλεια να μυρίζει «μπαρούτι», έχοντας προηγηθεί τόσο η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας όσο και τα γεγονότα ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη στο κυλικείο του κοινοβουλίου.

Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε το επεισόδιο με το κλείσιμο του μικροφώνου του κ. Πολάκη (και στη συνέχεια τη διακοπή της συνεδρίασης) από τον γαλάζιο αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η υπόθεση θα έχει και… συνέχεια καθώς ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα εξετάσει εάν θα του επιβληθεί ποινή, όπως για παράδειγμα περικοπή μέρους της κοινοβουλευτικής του αποζημίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η Βουλή θύμιζε αρένα, παρά τις αναφορές του Κωνσταντίνου Τασούλα πως «δεν θα γίνει κόλαση». Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής «κονταροχτυπήθηκαν» τόσο για την υπόθεση της Novartis, όσο και για τα κλειστά μικρόφωνα!

Τασούλας: «Συμπεριφέρθηκε ως καταληψίας»

Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, έστρεψε τα πυρά του προς τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι παρεμπόδισε τη συνέχιση της διαδικασίας. «Επειδή λοιπόν γίνονται βάσει του Κανονισμού αυτός ο κανονισμός μας προφυλάσσει από το να γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων. Αυτός ο κανονισμός εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της απεριόριστης ελευθερίας των βουλευτών», είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας ότι την τελική ευθύνη για την διεξαγωγή των συζητήσεων την έχει το προεδρείο και, μάλιστα κατά τον κ. Τασούλα, υπάρχει ειδικό άρθρο που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται υπόδειξη του προεδρείου. Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να λυθεί το θέμα είτε με συνέχιση του διαλόγου και την υπογραμμίση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως αποφάσεις είτε με κατάθεση παρεπίπτοντως ζητήματος είτε με το θέμα να οδηγηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. «Από δω και πέρα όταν αισθάνεται κάποιος ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει, μπορεί να το πει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικείται να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού Βήματος της Βουλής», συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο, μολονότι ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη. «Αντί να συμμορφωθεί και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής κριτικής κάθισε όρθιος επί του ιερού αυτού Βήματος παρεμποδίζοντας την συνέχιση της διεξαγωγής της συζήτησης. Υπάρχουν δύο θέματα το ένα είναι η αφαίρεση του λόγου που έγινε στον κύριο Πολάκη και το άλλο είναι η συμπεριφορά του. Πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους υπόλοιπους συναδέλφους που ήθελα να μιλήσουν», είπε.

Κόντρα Ραγκούση – Τασούλα

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης σηκώνοντας τόνους, απευθυνόμενος τόσο προς τον κ. Τασούλα όσο και προς την κυβέρνηση. «Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει δεξιά τόσο ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει τι σημαίνει δεξιά , τι σημαίνει Novartis τι σημαίνει το σκάνδαλο του κουκουλώματος που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη σε αυτό τον τόπο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης με τους γαλάζιους βουλευτές να αντιδρούν έντονα στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πάρει τις απαντήσεις του», είπε με την σειρά του ο κ. Τασούλας, την στιγμή που ο Γ. Ραγκούσης εγκαλούσε την πλειοψηφία διότι «έχει ξεπεράσει τα όρια και τις κόκκινες γραμμές»! «Δεν μπορεί να είναι να είναι ο ελέφαντας μέσα στο κτίριο και να κάνετε ότι δεν τον βλέπετε», είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στον Πρόεδρο της Βουλής «πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια του Χαράλαμπου Αθανασίου να αφαιρέσει τον λόγο από Έλληνα βουλευτή διότι διαφωνούσε με αυτά που έλεγε».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η Βουλή δεν πρόκειται να γίνει κόλαση ούτε θα υπάρξουν αναφορές με βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που «νομίζουμε ότι τάχα αυτές οι φράσεις μπορούν να έχουν εφαρμογή στο σήμερα». «Το μικρόφωνο χθες έκλεισε με απόφαση του προεδρείου, η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι η κατάληψη του Βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι άμυνα τρομοκρατική για να μιμηθώ και εγώ τις εκφράσεις σας. Το πολύ να βραχνιάσετε, την κόλαση τη Βουλή, δεν θα την κάνετε», επανάλαβε σε έντονο ύφος ο κ. Τασούλας.

Σειρά του… Πολάκη

«Δεν έκανα καμιά κατάληψη της έδρας. Ο κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και μόνο από την τοποθέτηση την δική σας αλλά και του κυρίου Οικονόμου εγώ καταλαβαίνω ότι αποδοκιμάζεται τελικά αυτή την πρακτική η οποία σταμάτησε την διαδικασία», τόνισε ο Π. Πολάκης και υποστήριξε ότι περίμενε επί 1,5 ώρα όρθιος για να κατατεθεί η μομφή εναντίον του. «Περίμενα όρθιος να έρθετε να μου βάλετε μομφή και με κομμένη την διαδικασία ο κύριος Γεωργιάδης δε ζητούσε να συνεχίσω το είπε όταν έφυγε ο κύριος Αθανασίου», είπε και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Περιμένω εσάς να μου βάλετε μομφή να συνεχίσω».

Επανερχόμενος στον κ. Γεωργιάδη υπογράμμισε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης στη συζήτηση της πρότασης μομφής, αφιέρωσε την μισή του ομιλία με πολύ έντονο ύφος για να του ζητήσουν συγγνώμη γιατί αρχειοθετήθηκε η δίωξη του σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Και είχα προαναγγείλει ότι θα του απαντήσω. «Δεν θα σας ζητήσουμε συγνώμη ποτέ», είπε σε έντονο ύφος.

Απάντηση Γεωργιάδη με αγωγή

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε υψηλούς τόνους, απάντησε τόσο στον Π. Πολάκη όσο και στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και στον κ. Ραγκούση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «Πολάκειο βούρκο», με το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει παρά μόνο στο δικαστήριο όπου θα του καταθέσει αγωγή. Την ίδια ώρα κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής για την επιλογή του να κρατήσει ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας τον ίδιο με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε στα πρακτικά την πράξη αρχειοθέτησής του, εξηγώντας ότι εάν την έδινε η Δικαιοσύνη στη δημοσιότητα θα ήταν κάτι παράνομο διότι εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα. «Καταθέτω το σύνολο της πράξης αρχειοθετήσεώς γιατί δήθεν είχα να κρύψω κάτι. Αυτή είναι ύμνος στην υπουργική μου θητεία διότι δεν αρχειοθετεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας λόγω παραγραφής, αλλά εξετάζει τις τιμές όλων των φαρμάκων και πως τιμολογήθηκαν. Και καταλήγει ότι όχι μόνο δεν την έχω ωφελήσει αλλά την έχω βλάψει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο με παραπομπή σε Επιτροπή Δεοντολογίας

Εν τέλει ο κ. Τασούλας αποφάσισε να «στείλει» τον Π. Πολάκη στην επιτροπή Δεοντολογίας. Κι αυτό όμως δεν πέρασε «αναίμακτα» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Πολάκης θα έχει όλο τον χρόνο να εξηγήσει όλα όσα είπε και έκανε χθες στην επιτροπή δεοντολογίας στην οποία παραπέμπεται», σημείωσε ο κ. Τασούλας με τον Γ. Ραγκούση να ζητά τον λόγο αλλά να μην τον παίρνει. «Μη διαδέχεστε σε αθλιότητα όσα συνέβησαν χθες», απάντησε ο κ. Τασούλας. «Ντροπή σας», ήταν η απάντηση Ραγκούση με τον πρόεδρο της Βουλής να αναφωνεί: « Εντάξει το αποδέχομαι. Ντροπή μου, ντρέπομαι πάρα πολύ».

Γιάννης ΡαγκούσηςΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώραΧαράλαμπος ΑθανασίουΒουλήΚωνσταντίνος ΤασούλαςΠαύλος Πολάκης