Πολιτική|03.02.2022 07:38

ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΕΝΦΙΑ: Ωφελεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες – Δημιουργείται ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες νοικοκυριά

Βούλα Κεχαγιά

Με τον πληθωρισμό για τον μήνα Ιανουάριο στο 5,5% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η λήψη μέτρων κατά την αξιωματική αντιπολίτευση για την προστασία νοικοκυριών, αδύναμων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ακρίβεια είναι επιτακτική.

Μόνο που κατά τον Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά μέτρα που θα ανακουφίζουν τους πολλούς και όχι τους λίγους μπορεί να εγγυηθεί μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κοινώς; Όπως δήλωσε με on camera δήλωσή του λίγο μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατόν, καθώς τίθεται ζήτημα αξιοπρέπειας αλλά και επιβίωσης για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Κουμουνδούρου εντοπίζει στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δια του κ. Μητσοτάκη το γνωστό πρόβλημα: Ότι έχουν για μία ακόμη φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες αφού απαλλάσσει ουσιαστικά τους μεγαλοϊδιοκτήτες από το συμπληρωματικό φόρο.

Αυτό επισημαίνει άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη νέα δήλωση-παρέμβασή του σχολιάζοντας πως για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, η πρωθυπουργική ανακοίνωση για τον ΕΝΦΙΑ απλά προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις  που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ. Αφού δε σχολιάζει πως το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα που κατά βάση αφορούν τους λίγους επαναλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα: κυβερνητική παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης προειδοποιεί πως η μεγάλη αύξηση 29,4% του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία το Δεκέμβριο προδιαγράφει ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι τον μήνα Ιανουάριο η χώρα μας κατέγραψε μεσοσταθμικά την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη! Σχολιάζει επίσης  πως εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, των παραγωγικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των καταναλωτικών ενώσεων για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που απειλεί την κοινωνική συνοχή και αναφέρει πως πρέπει άμεσα να ληφθούν στοχευμένα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ομοίως για την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ακόμη και σ’ αυτήν την περίοδο που τα νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στον ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Κι αυτό γιατί το κυρίαρχο στοιχείο των εξαγγελιών του είναι η ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, γιατί οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ και γιατί το δημοσιονομικό αποτύπωμα της ουσιαστικής κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ.

ΣΥΡΙΖΑΕΝΦΙΑειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας