Πολιτική|04.02.2019 08:38

«Οχι» της ΝΔ σε «εξωθεσµικούς πειραµατισµούς»

Σπύρος Μουρελάτος

Εξόχως διαλυτικά είναι τα φαινόµενα που παρουσιάζει η ευκαιρία συµµαχίας των 151 λίγα µόλις 24ωρα µετά τη... διθυραµβική υποδοχή από τους κυβερνώντες της δίδυµης «επιτυχίας» στη Βουλή µε την υπερψήφιση του αιτήµατος για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης και την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, κατά την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει προειδοποιήσει σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα για τους «κινδύνους µιας θεσµικής εκτροπής», εκφράζει σε τακτικούς του συνοµιλητές τη βαθύτατη ανησυχία του για την άνευ προσχηµάτων πλέον καταστρατήγηση κάθε έννοιας δηµοκρατικής νοµιµότητας, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη... ιλαροτραγωδία των «κρουσµάτων» Παπαχριστόπουλου - Μεγαλοοικονόµου.

Σύνοδος µε τοµεάρχες

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς αναµένεται να απευθύνει αυστηρά µηνύµατα προς την κυβέρνηση να τερµατίσει τους εξωθεσµικούς πειραµατισµούς µε τους θεσµούς, µέσω της σηµερινής ενηµέρωσης των πολιτικών συντακτών από τη Μαρία Σπυράκη. Παράλληλα, η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σε κάθε πεδίο της δηµόσιας σφαίρας, αλλά και η κορύφωση του «γαλάζιου» πολιτικού σχεδιασµού λίγους µόλις µήνες πριν από τις κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις αναµένεται να τεθούν επί τάπητος στην οµιλία Μητσοτάκη στη σύνοδο των τοµεαρχών του κόµµατος, κατά την οποία ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα επισηµάνει πως η Ν∆ παραµένει θεµατοφύλακας του Συντάγµατος και των κοινοβουλευτικών θεσµών.

Σε αυτό το πνεύµα εντάσσεται και η προ ηµερών σύσταση προς τον πρόεδρο της Βουλής να µην καταστεί πιόνι στις άθλιες συναλλαγές των κ. Τσίπρα - Καµµένου, στον απόηχο κυβερνητικών διαρροών ότι επίκειται σήµερα πρωτοβουλία Βούτση για αλλαγή του Κανονισµού της Βουλής, ώστε να µην απολέσει ο Πάνος Καµµένος τα προνόµια του πολιτικού αρχηγού και µετά τις... παρακλήσεις στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να µην παραιτηθεί έως ότου εγκριθεί από τη Βουλή το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μεσολάβησαν οι µύδροι Μητσοτάκη από τη Στερεά Ελλάδα, που χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα εκβιαζόµενο πρωθυπουργό και έκανε λόγο για απίστευτες ραδιουργίες και δυσωδία, που αναδύεται από το Κοινοβούλιο και αηδιάζει τους πολίτες. Στο «γαλάζιο» στρατηγείο παρακολουθούν µε εµφανή δυσαρέσκεια τις «απόπειρες ευτελισµού του Κοινοβουλίου», στις οποίες είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σκληρή απάντηση. Κοµµατικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως η «γαλάζια» αντίδραση θα είναι ευθέως ανάλογη µε τις τελικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενώ τα προηγούµενα 24ωρα σχολίαζαν µε νόηµα πως οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται.

ψήφος εμπιστοσύνηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΝέα Δημοκρατία