Πολιτική|04.02.2019 08:43

Η Γεννηματά συζητά µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι µε τον Τσίπρα!

Φώφη Γιωτάκη

Με σφυροκόπηµα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και άνοιγµα στους διάσπαρτους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους επιχειρεί η Φώφη Γεννηµατά να θωρακίσει την πορεία επανεκκίνησης του ΚΙΝΑΛ, εν όψει του Συνεδρίου και των κρίσιµων εκλογικών αναµετρήσεων.

Η πασιφανής άλλωστε πρόθεση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να... κηρύξει πόλεµο µε την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και να δηλώσει, την ίδια στιγµή, ότι «πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι η Ν∆», εκφράστηκε σε όλους τους τόνους κατά τη χθεσινή οµιλία της στην Κεντρική Επιτροπή, όπου Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καµίνης ανέδειξαν ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εδραίωση πολιτικής ενότητας τη σύνθεση και τον σεβασµό στη διαφορετική άποψη εντός της παράταξης.

Η Φώφη Γεννηµατά προσδιόρισε τους εκλογικούς στόχους, τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και της κυβέρνησης, που προσδοκά την αφαίµαξη κεντροαριστερών δυνάµεων µε το «προσωπείο», όπως είπε, του προοδευτικού. Συνέχισε κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας µάλιστα ότι µετά την επιδιωκόµενη ήττα του Τσίπρα, ο χώρος της θα µπορούσε να συζητήσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ για το τι συνιστά προοδευτική πολιτική.

«Οσο µε αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Οταν ηττηθούν -γιατί θα ηττηθεί ο κ. Τσίπρας- θα φτάσουν κι αυτοί στην ώρα της αυτοκριτικής και θα συζητούν τι λάθη έκαναν. Οταν έρθει εκείνη η ώρα, χωρίς τον Τσίπρα και την παρέα του, εδώ είµαστε να συζητήσουµε κάτω από άλλη βάση, κάτω από άλλες συνθήκες, για το τι είναι πραγµατικά προοδευτικό σήµερα για τον τόπο. Αλλά ξεκάθαρα πράγµατα -αυτή η κυβέρνηση και αυτή η παρέα- δεν έχει καµία σχέση µε τίποτα το προοδευτικό» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της κυρίας Γεννηµατά καλώντας τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να µην έχουν αυταπάτες για την ιδεολογική ταυτότητα της Ν∆.

«Ισχυρή εντολή»

Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής επεσήµανε τη  σηµασία τού να λάβει ισχυρή εντολή το κόµµα της στις προσεχείς εκλογές, θεωρώντας καθοριστικό βήµα προς αυτή την κατεύθυνση το Συνέδριο του Μάρτη, όπου θα διαµορφωθούν οι όροι για ένα ενιαίο Κέντρο και για την αυτόνοµη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Αλλοτε µε καθαρά µηνύµατα και άλλοτε µε υπαινικτικό λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέχεια περιέγραψε την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου στην παράταξη και απάντησε επί της ουσίας σε όσους τον κατηγορούν ότι η ρητορική του πριµοδοτεί επιλογές του κυβερνώντος κόµµατος. «Θα είναι τραγικό για την Ελλάδα, ο χώρος που εδραίωσε τη δηµοκρατία, που έκανε τις πιο µεγάλες µεταρρυθµίσεις, που αντιµετώπισε µε υπευθυνότητα την κρίση, βάζοντας πάνω από όλα το συµφέρον της πατρίδας, να βρεθεί σε έναν ρόλο συµπληρώµατος του ενός ή του άλλου. Μπορεί και πρέπει να γίνει πάλι µεγάλος και πρωταγωνιστικός» είπε και τόνισε την «παγίδα» «να γίνει η διαφορετικότητά µας πρόσχηµα για να ξαναγυρίσουµε σε µια µάχη µηχανισµών, να µιλάµε για µικροπολιτική αντί για τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήµατα».

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύµισε µε νόηµα ότι «διαχρονικά, ο πλουραλισµός δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβληµα στην παράταξή µας» και κάλεσε σε συµπόρευση όλες τις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στους χειρισµούς της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ στη Συµφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «δεν είχαµε καθαρή γραµµή και επιτρέψαµε στον Τσίπρα να το παίξει προοδευτικός». Εξήγησε, στηρίζοντας τη στάση του ΓΑΠ επί της ουσίας, ότι «δεν µπορεί κάποιος που έχει κάνει υπουργός του ΠΑΣΟΚ να λέει “όχι” σε σύνθετη ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό» και µιλώντας για το Συνέδριο ζήτησε µεγαθυµία, συναίνεση και όχι µικροψυχίες, διότι -κατέληξε- θα µπορέσει έτσι το ΚΙΝΑΛ να γίνει µέσα στα επόµενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ