Πολιτική|15.02.2022 07:22

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Τσίπρα προς την κοινωνία και το κόμμα – Εξαγγελία για εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης

Βούλα Κεχαγιά

Η επίσημη έναρξη της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Συνέδριό του με μηνύματα προς κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει στις αναγκαίες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές άρχισε να ξετυλίγεται την ίδια χρονική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να στείλει τα δικά του μηνύματα για το ύφος και την αντίληψη μίας νέας διακυβέρνησης που σε τίποτα δεν θα παραπέμπει στις “εποποιίες” της Δεξιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθαρίζει  ότι δεν θα παίξει στο γήπεδο του ελέγχου των μηχανισμών αλλά και των ρουσφετιών “γιατί αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου μας” επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους πως “εμείς θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, στο γήπεδο της άρσης των δεσμών του κράτους με το κόμμα, στο γήπεδο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της διαφάνειας κι άς έχουμε κόστος από αυτό”.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς το σύνολο της κοινωνίας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Αριστερά κινούνται στην προοπτική να εφαρμόσουν ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο από αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και “να πάνε σε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση”.

Επανέλαβε μάλιστα κάτι που είπε προσφάτως και στη Βουλή ότι προοδευτικές κυβερνήσεις έφτιαξαν το ΑΣΕΠ και τη “Διαύγεια” για να υπερτονίσει ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει θα είναι αυτός των μεταρρυθμίσεων. Εκ των πραγμάτων λοιπόν πήρε αποστάσεις από όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Π. Πολάκης θεωρούν πως για να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κράτος πρέπει να στήσεις μηχανισμούς και τόνισε: “Διαφωνώ κάθετα με αυτήν την αντίληψη”. 

Από τη χθεσινή συνέντευξη έγινε αισθητή η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποκαταστήσει την πραγματικότητα σε σχέση με το ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι κατάφεραν ακόμη και μέσω ενός μνημονιακού συμβιβασμού να τη βγάλουν από το αδιέξοδο αφήνοντας μάλιστα και παρακαταθήκη το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ.

Κι αυτό διότι κατά τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα  επιχειρείται μία συστηματική προσπάθεια να φανεί και από τον κ. Μητσοτάκη που δηλώνει ότι δεν είναι πρωθυπουργός των μνημονίων, ενώ ήταν από τους κεντρικούς υπουργούς κυβέρνησης των μνημονίων ότι όλα τα “δεινά” ξεκίνησαν το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ κι όχι το 2010 με την ένταξη της χώρας μας στα μνημόνια και την εφαρμογή σκληρών και οριζόντιων μέτρων στον ελληνικό λαό.  

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και χθες στη μεσαία τάξη δείχνοντας πως κατανοεί απόλυτα το πόσο πλήττονται από την ακρίβεια νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι αλλά και μέσω της αυτοκριτικής του διαπίστωσης πως αδικήθηκαν οι εκπρόσωποί της:

“Δεν το αρνούμαι, το πολιτικό κόστος που πληρώσαμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για την έξοδο από τα μνημόνια, για τη ρύθμιση του χρέους ήταν το ότι επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα ένα κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως αυτούς που ονομάστηκαν “μεσαία τάξη” κατά την άποψή μου μεσαία και ανώτερη. Και το πληρώσαμε αυτό”.

Αν βγήκε μία είδηση από τη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως σε περίπτωση που τεθεί θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, θα είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι όχι ο πρόεδρος και η συλλογική ηγεσία που θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή του κόμματος σ’ αυτήν.

Ενδεχομένως με τη μορφή ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος, διαδικασίας που προβλέπεται και στο νέο καταστατικό.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςκυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκης