Πολιτική|17.02.2022 21:04

ΜέΡΑ25: Σακοράφα και Βαρουφάκης στα μπλόκα αγροτών - Επίθεση στην κυβέρνηση για ακρίβεια και ΕΦΚΑ

Newsroom

Από το μέτωπο της ακρίβειας που καθημερινά «ροκανίζει» τα εισοδήματα των πολιτών μέχρι το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες το ΜέΡΑ25 εκφράζει σκληρή κριτική κατά των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, εντείνοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις του.

Το απόγευμα της Παρασκευής η βουλευτής του κόμματος Σοφία Σακοράφα αναμένεται να επισκεφτεί τα μπλόκα των αγροτών στην Νίκαια, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης την επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ant1 το πρωί της Πέμπτης.

Βαρουφάκης: Αδιανόητο το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές και όχι για τους αγρότες

«Ξέρουμε ότι έχουμε πρόβλημα στη σίτιση των ανθρώπων, έχουμε τιμές των βασικών αγαθών που έχουν φτάσει στη στρατόσφαιρα. Οι γεωργοί μας, οι αγρότες μας κάνουν μπλόκα και ζητάνε να μην πληρώνουν το τέλος της αναπροσαρμογής για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι ένα απίστευτο χαράτσι υπέρ κάποιων συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν υπερκέρδη» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή για να μπορέσει ο αγρότης να βάλει μπροστά την αντλία του, να την κινήσει με ηλεκτρικό ρεύμα για να ποτίσει να του το αφαιρέσουμε αυτό; Να του το βγάλουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε να μειωθεί ο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωωτροφές διαφορετικά οι αγρότες δεν θα μπορούν να παράξουν. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες αυτή την περίοδο.

«Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κοιμηθεί το βράδυ με ήσυχη της συνείδησή του όταν οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες αυτή τη στιγμή για να βάλουν πετρέλαιο στο τρακτέρ για να καλλιεργήσουν το χωράφι πρέπει να πληρώσουν φόρο», σημείωσε.

Επίθεση στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ - «Τα golden boys μπαίνουν από το παράθυρο»

Σκληρή κριτική από το ΜέΡΑ25 και για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Το κόμμα κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το σχέδιο νόμου διότι «διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, ξεπουλάει την περιουσία των ασφαλισμένων, τα άνω του €1δισ ακίνητα του ΕΦΚΑ, και κυρίως, βάζει από το παράθυρο τα δικά της golden boys στις διευθυντικές θέσεις του ΕΦΚΑ. Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ από την αντιπολίτευση, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 την πρόταση υπερψήφισε και το ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: Η “Μητσοτάκης Α.Ε.” στήνει μια θυγατρική της Α.Ε. εντός του ΕΦΚΑ

Από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε για «ολιγαρχικά συμφέροντα που συνδέουν τον ΕΦΚΑ, με τα εξοπλιστικά προγράμματα και το 5ο μνημόνιο που έρχεται». Για το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η λέμβος που την έλεγαν ΕΦΚΑ εκεί που είχε έξι κενές θέσεις, απέκτησε και έξι πηδαλιούχους, τους οποίους η Κυβέρνηση απέσπασε από τον ιδιωτικό τομέα των πηδαλιούχων, με οκτώ χιλιάρικα τον καθένα μηνιαίως και με την εντολή να μαστιγώνουν τους δύο κωπηλάτες, για να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους. Στήσανε, μάλιστα, στη στεριά μια Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων που θα τιμωρεί τους δύο κωπηλάτες για να τους δώσει κι άλλο κίνητρο να πιάσουν τους στόχους τους». Εν συνεχεία, ο κ Βαρουφάκης πρόσθεσε:

«Έρχεται η “Μητσοτάκης Α.Ε.” να στήσει μια θυγατρική της Α.Ε. εντός του ΕΦΚΑ, την λέτε “e-ΕΦΚΑ”, με διοικητικό συμβούλιο που θα διορίζετε κατά το δοκούν με ένα απλό φιρμάνι, με το διοικητικό συμβούλιο να διορίζει κατά το δοκούν και εκτός ΑΣΕΠ τους ιδιώτες πηδαλιούχους, οι οποίοι θα πειθαρχούν τους κωπηλάτες, τους υπάλληλους του ΕΦΚΑ χωρίς οι ίδιοι να τραβάνε κουπί, χωρίς κανένα περιορισμό από τη δημόσια διοίκηση, από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ελέγχοντες και ελεγχόμενοι οι ίδιοι, εποπτεύοντες και επόπτες οι ίδιοι».

Νέο ρεσάλτο της κυβέρνησης στα 400 ακίνητα του ΕΦΚΑ

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ είναι το «νέο ρεσάλτο» στα 400 ακίνητα του Οργανισμού με ελέγχοντες και ελεγχόμενους να είναι τα ίδια πρόσωπα. «Πέραν αυτού του ρεσάλτου στη διοίκηση του ΕΦΚΑ η νέα θυγατρική Α.Ε της “Μητσοτάκης Α.Ε.” θα επιδοθεί και σε ένα άλλο όμορφο ρεσάλτο στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου», σημείωσε και τόνισε:

«Με το νομοσχέδιο σας βάζετε στο στόχαστρο των ίδιων αρπακτικών τα 400 ακίνητα του ΕΦΚΑ. Μια περιουσία που θυμίζει την πραμάτια στα ράφια ενεχυροδανειστηρίου ποτισμένη με ιδρώτα και ενίοτε αίμα επιχειρήσεων που πτώχευσαν αφήνοντας πολλούς ασφαλισμένους ανασφάλιστους. Τετρακόσια ακίνητα που γλύτωσαν από το Υπερταμείο, σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ τα βάζει στο μάτι.

Δεν θα υπάρξει χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, τονίζοντας ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος ζήτησαν στις εκθέσεις τους ενδυνάμωση της λιτότητας για τους πολλούς, κι άλλη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης».

«Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο είναι συνεργός του 2ου, του 3ου Μνημονίου και διαχειριστής του 4ου αλλά και πρωθυπουργός του νέου, του 5ου, που είναι στα σκαριά. Για να βγει το 4ο Μνημόνιο, τα πλεονάσματα του 2,2% δεν αρκούν, χρειάζονται μίνιμουμ 3,5% ως το 2034. Ένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει εύκολα σε μια χώρα τέτοια, έρχονται μόνο τα αρπακτικά. Όσο και να σας χαϊδεύουν οι της τρόικας, από τα πράγματα θα αναγκαστείτε, κι εκείνοι κι εσείς, σε ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο μετά τις εκλογές. Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για τις τσέπες των αρπακτικών. Για τους φτωχούς μόνο επιδόματα από δανεικά από την τρόικα που θα σας βάλει να χτυπήσετε ξανά την εργατική τάξη», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Μέσα σε όλα αυτά κάνατε σόου πατριωτισμού, ψηφίζοντας να δώσουμε 10 δισεκατομμύρια για Rafale και φρεγάτες»

Αιτιολογώντας την αρνητική στάση του κόμματος του στο νομοσχέδιο για τα εξοπλιστικά, που υπερψηφίστηκε χθες, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «μέσα σε όλα αυτά κάνατε ένα σόου πατριωτισμού, ψηφίζοντας να δώσουμε 10 δισεκατομμύρια για Rafale και φρεγάτες, Για αυτά σίγουρα δανεικά υπάρχουν, γιατί προφανώς δανεικά ήταν».

«Εμείς δεν θα υπερψηφίσουμε ποτέ την σπατάλη 10 δισ. ενός χρεοκοπημένου λαού για να συνδράμουμε στους ιμπεριαλισμούς τους αμερικανικούς, τους γαλλικούς ή τους σαουδααραβικούς», επεσήμανε και συμπλήρωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης, χτες, από αυτό το βήμα, μας είπε ότι όσα κόμματα αρνήθηκαν να υπερψηφίσουμε τις αγορές του είμαστε εκτός εθνικού μετώπου. Σε λίγο θα μας πει και "εθνο-μιάσματα". Εμείς σας επιστρέφουμε την κατηγορία περί διάσπασης του εθνικού μετώπου. Εσείς διασπάτε το εθνικό μέτωπο βουλιάζοντας κι άλλο τη χώρα στην ήδη βαθύτατη χρεοκοπία για αγορές οπλικών συστημάτων τα οποία θέτετε στη διάθεση των υπονομευτών της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια», είπε και προσέθεσε: «Όμως για τον κ. Μητσοτάκη, που ξέθαψε το ”Ανήκομεν εις την Δύσιν”, και το ΓΕΕΘΑ μας, εχθρός είναι η Ρωσία και, φαντάζομαι στο πλαίσιο ότι το ΝΑΤΟ είναι δικοί μας άνθρωποι, σύμμαχός μας είναι η Τουρκία».

αγρότεςακρίβειαΕΦΚΑειδήσεις τώραΓιάνης ΒαρουφάκηςΜέΡΑ25