Πολιτική|23.02.2022 07:12

ΣΥΡΙΖΑ: Σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αιχμές την ακρίβεια και τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις

Βούλα Κεχαγιά

Στο χαρτί της επικοινωνίας με τον κόσμο ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει σήμερα σε ακόμα μια περιοχή για να συνομιλήσει με πολίτες και καταστηματάρχες.

Η ακρίβεια παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεδομένου ότι, όπως διαπίστωσε και χθες στη συνάντησή του με την ΕΣΕΕ ο συνδυασμός των τρομακτικών αυξήσεων και της συρρίκνωσης του εισοδήματος δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύει το πρόβλημα της ακρίβειας συνδυάζοντάς το με την απροθυμία της κυβέρνησης να προστατεύσει την κοινωνία που ασφυκτιά την ώρα που έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις ύψους 6,65 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε διάστημα 22 μηνών και έως τον Οκτώβριο του 2021 ευνοώντας συγκεκριμένα συμφέροντα και γαλάζιους επιχειρηματίες.

Επιμένει πως η στήριξη της κοινωνίας αποτελεί “θέμα επιλογής” και αποδομεί το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος καθώς έχει εγκρίνει 7 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, επιδίδεται στις απευθείας αναθέσεις και έχει δημιουργήσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος στο κρατικό ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας.

Καταλογίζει επίσης στην κυβέρνηση σημαντικά λάθη όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και την αδυναμία της να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τη Gazprom με αποτέλεσμα να αγοράζουμε 30% πιο ακριβό το φυσικό αέριο σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύει την έλλειψη αντανακλαστικών εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό ζήτημα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει plan b για τη χώρα που προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Στο πλαίσιο αυτό η Κουμουνδούρου επιτέθηκε χθες στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που κατηγόρησε την Αριστερά αλλά και το ΣτΕ για το ακριβό ρεύμα σχολιάζοντας πως σαν γνήσιο τέκνο του Παττακού, ο υπουργός της αδιευκρίνιστης ευθύνης κατηγορεί τους πάντες για τα αποτελέσματα της δικής του πολιτική αντί να προστατεύσει την κοινωνία από την ακρίβεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα της οικονομικής ασφυξίας των αγροτών κατηγορώντας τον για απόπειρα εξαπάτησης του αγροτικού κόσμου με την ανακοίνωση μέτρων ανεπαρκών και κατώτερων των περιστάσεων μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας. 

κυβέρνησηΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ