Πολιτική|24.02.2022 14:10

Πόλεμος σε Ουκρανία: «Να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν», λέει ο Μητσοτάκης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη διακοπή των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα, για πρώτη φορά τη χώρα μας ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.

«Δυστυχώς η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια πρωτοφανή επίθεση εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και την οποία καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα Ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της», είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι «θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας και είμαι βέβαιος ότι και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα».

Χερζογκ: Είμαι πολύ θορυβημένος και ανήσυχος

Από την πλευρά του ο κ. Herzog δήλωσε πολύ θορυβημένος και πολύ ανήσυχος για την ανθρωπιστική κρίση και την τργωδία που θα απειλήσει τόσους πολλούς αθώους πολίτες.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Και ανησυχούμε επίσης για την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας και τους Ισραηλινούς στην Ουκρανία. Και ελπίζω ότι οι διαβουλεύσεις σας θα είναι επιτυχείς», προσέθεσε ο ίδιος.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τις άριστες, στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 7/12/2021, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, όπου ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κ. Herzog.

Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και για θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Οι κ. Μητσοτάκης και Herzog αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται και στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για αποφασιστική αντίδραση στη ρωσική επίθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις κινήσεις της χώρας μας προς αντιμετώπισή της.

πόλεμοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟυκρανίαΡωσία