Πολιτική|26.02.2022 11:55

ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισε το θέμα Τσακαλώτου ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Με διάθεση εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα εξ αφορμής της συνέντευξης Τσακαλώτου προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Από την παρέμβασή του έγινε σαφές πως δεν ήθελε να δώσει καμία περαιτέρω διάσταση στο θέμα για το οποίο άλλωστε η Κουμουνδούρου “εσιώπησε” όλες τις προηγούμενες ημέρες κι επιπλέον ότι δεν επιθυμεί να οδηγηθεί το κόμμα σ’ ένα συνέδριο πόλωσης και αντιπαράθεσης μεταξύ των επιμέρους ομάδων και τάσεων. Στην εκτόνωση της κατάστασης βοήθησε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος κατά τις πληροφορίες ζήτησε το λόγο στην αρχή της συζήτησης και έδωσε διευκρινίσεις για όσα είπε στην επίμαχη συνέντευξη φθάνοντας σύμφωνα με μέλη του οργάνου σε σημείο ακόμη και να “απολογηθεί” για ορισμένες διατυπώσεις του.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο προσπέρασε το περιεχόμενο της συνέντευξης, αλλά συγχρόνως θέλησε να δώσει ασπίδα προστασίας στον πρώην υπουργό Οικονομικών για την σκληρή επίθεση που δέχτηκε αμέσως μετά τις δηλώσεις του από μέλη, φίλους ή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, από τη μία ζήτησε στην πορεία προς το συνέδριο “να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, τη συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος” φράση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως σύσταση προς τον κ. Τσακαλώτο αλλά και τα στελέχη της “Ομπρέλας” που διαφωνούν με τις προτάσεις του, από την άλλη όμως παρατήρησε πως “οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας, είναι στοιχείο διαλυτικό” για να καταδικάσει ευθέως όσους με ύβρεις ασκούν κριτική στους συντρόφους τους. Κάπως έτσι ζήτησε να λαμβάνονται μέτρα αναστολής της κομματικής ιδιότητας για όσα μέλη προβαίνουν σε “αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους” και όχι σε κατάθεση πολιτικής σκέψης και απόψεων. 

Με το πλαίσιο αυτό κατάφερε να “κλείσει” το θέμα θέμα Τσακαλώτου το οποίο εκ των πραγμάτων δεν πήρε καμία περαιτέρω διάσταση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον σ’ ένα εσωκομματικό περιβάλλον στο οποίο η “Ομπρέλα” που διαφωνεί με τις δύο καίριες προτάσεις του, αισθάνεται ότι έχει χάσει πολιτικό έδαφος ενόψει συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να περιγράψει για την αναγκαιότητα η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής να εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα στην εκπροσώπηση και της περιφέρειας. Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε επιστολή που έλαβε από γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -οι πληροφορίες ομιλούν για 30 νομαρχιακές-οι οποίοι προτείνουν στην πρόταση για την εκλογή των μελών της ΚΕ από τη βάση του κόμματος να υπάρξει μέριμνα αυτό να γίνει ανά περιφέρεια.

Έτσι, εφόσον η δική του πρόταση για εκλογή από την κομματική βάση εγκριθεί από το Συνέδριο ενδεχομένως να έχει εμπλουτισθεί από την πρόταση η εκλογή της ΚΕ να διεξαχθεί σε 13 περιφέρειες που θα εκλέγουν αριθμό μελών ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια. Με αυτόν τον τρόπο η εκπροσώπηση της περιφέρειας από το 25-30% που είναι σήμερα μπορεί να φθάσει και το 50% .

Στα επιχειρήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που χαρακτήρισε γόνιμο αυτόν τον πρόβληματισμό προστέθηκε και η προοπτική να εκλέγονται ισότιμα τα προβεβλημένα και τα λιγότερα προβεβλημένα στελέχη. Το σημείο αυτό άλλωστε αποτελούσε σημείο κριτικής από την “Ομπρέλα” που φοβόταν την ανάδειξη celebrities.

Αλέξης ΤσίπραςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα